Nova stranka: Cenzus se sigurno ne smanjuje zbog nas, opozicija da nastavi razgovore 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan izjavio je da najava smanjivanja cenzusa sa pet na tri odsto sigurno nije smišljena radi te stranke i ocenio kao provokaciju pitanje Udruženja „Jedan od pet miliona“ da li je zaboravila sporazum sa narodom.

„Naravno da se tri meseca pred izbore ne menja ni visina cenzusa, pa samim tim ni neki drugi fundamentalni deo tog zakona, ali ako već neko razmišlja o tome, mi smo spremni pod uslovom da se izbori odlože“, rekao je Movsesijan.

On je pozvao sve predstavnike opozicije da ponovo sednu za sto i nastave razgovore, ovog puta bez ucena i ultimativnih rešenja zbog kojih ti razgovori postaju nemogući.

„Od septembra se, nakon što je Savez za Srbiju proglasio bojkot, izgubila komunikacija i dogovaranje oko saradnje opozicije, pa je i ‘zajednička borba’ zarad pritiska da se proglasi bojkot u potpunosti zaboravljena. Stranke koje su proglasile bojkot su se izjasnile da ne žele više redovne zajedničke sastanke i dogovore sa onim organizacijama koje bojkot nisu proglasile“, naveo je Movsesijan.

U saopštenju je navedeno da se Nova stranka kao potpisnica Sporazuma sa narodom obavezuje na borbu za slobodne medije i poštene izbore na način koji je definisan Zajedničkim uslovima opozicije, ali je Movsesijan dodao da je pitanje o tom sporazumu provokacija onih koji nisu pročitali program Nove stranke.

On je dodao da najava smanjivanja cenzusa sigurno nije smišljena radi Nove stranke, te da bi „bilo ko od pisaca ove provokativne paškvile da je pročitao program Nove, shvatio da greši u startu“.

Nova stranka će, kako je dodao, predložiti da se, ako se već menja izborni zakon, smanji broj narodnih poslanika na 150 i drugačiji način njihovog izbora.

Udruženje „Jedan od pet miliona“ upitalo je danas predsednika Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Sergeja Trifunovića, predsednika Nove stranke Zorana Živkovića i kopredsednicu Stranke moderne Srbije (SMS) Tatjanu Macuru da li će zbog snižavanja izbornog cenzusa sa pet na tri odsto zaboraviti obećanja koja su dali narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari