Novaković (DS): Rasprava o Vojvodini je farsa u režiji Vučića i režimske opozicije 1Foto: Demokratska stranka/Ds.org.rs

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Nebojša Novaković ocenio je danas da je rasprava o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine, koji je podnela Liga socijaldemokrata Vojvodine, „još jedna farsa u režiji Aleksandra Vučića i režimske opozicije“.

Novaković je u saopštenju podsetio da je usvajanje Zakona o finansiranju Vojvodine obaveza koja proističe iz Ustava Srbije i pozvao i vlast i „režimsku opoziciju da više ne prave igrokaze na temu tako važnog pitanja“.

Prema njegovim rečima, DS u vreme kada je predvodio Vladu Srbije nije uspeo da obezbedi skupštinsku većinu za usvajanje tog pravnog akta.

„Isti ljudi i iste političke snage koje su praktično sprečile usvajanje ovog zakona onda kad je bilo vreme da se to uradi, sada kao ozbiljno raspravljaju i razmišljaju da taj akt napokon usvoje. Iskreno žalimo zbog toga što je tako važan zakon zloupotrebljen u ovoj političkoj farsi, a još više nam je žao zbog toga što će ovim igrama ta ustavna obaveza izgubiti značaj i ulogu“, naveo je Novaković.

On je ocenio da se slučaj skupštinske rasprave o Zakonu o finansiranju Vojvodine najbolje može opisati „parafrazom čuvene izjave vojnika JNA iz rata u Sloveniji 1991. godine: oni bi kao da ga usvoje, a ovi im kao ne daju“.

Dodao je da je jučerašnja skupštinska rasprava o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine pokazala da aktuelna vlast uopšte nema nameru da usvoji taj zakon i da je stavljanje tog akta na skupštinski dnevni red motivisano isključivo željom vlasti „da pomogne (lideru LSV) Nenadu Čanku i njegovoj stranci da se pred javnošću predstave kao jedini zaštitnici interesa Vojvodine“.

U saopštenju se dodaje i da je DS praktično isti zakonski predlog koji je sada podneo LSV podnosio „više desetina puta“.

„Uostalom, da je režimu zaista stalo do rešavanja pitanja finansiranja pokrajinske autonomije, odavno bi na dnevnom redu bio predlog tog zakona koji je Demokratska stranka posredstvom svojih pojedinih poslanika podnela toj istoj skupštini više desetina puta i koji je praktično identičan zakonskom tekstu o kojem su poslanici juče debatovali“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari