Novaković (NS): Veća ovlašćenja i izdašniji prihodi za opštine i gradove 1Plaćenje Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Član Predsedništva Narodne stranke Borislav Novaković ocenio je da već sada treba da se planira i razmišlja o uređenju države i političkog sistema u postvučićevskom periodu, i to tako da mora da bude predupređena svaka mogućnost ponovnog uspostavljanja autoritarnog sistema vlasti, koji karakteriše apsolutnu vlast jedne stranke, odnosno vladavinu jednog čoveka, i u kojem „nema napretka“.

Najbolji način za sprečavanje uspostavljanja autoritarnog sistema vlasti i vladavine jednog čoveka, prema njegovim rečima, jeste decentralizacija Srbije, to jest institucionalno i finansijsko osnaživanje opština i gradova, čemu treba da prethodi donošenje novog zakona o lokalnoj samoupravi.

– Od Slobodana Miloševića do Aleksandra Vučića, Srbija ima jedan predsednikocentralistički sistem u kojem ona stranka koja ima predsednika države ima apsolutnu vlast. Takav sistem omogućava prekomponovanje vlasti sa republičkog na lokalni nivo i uspostvaljanje autoritarnog sistema i vladavinu jednog čoveka. Ne postoji nikakva mogućnost da se stvori neka vrsta političke razuđenosti, ako sve u državi zavisi od volje ili zlovolje jednog čoveka. Država ne sme da počiva na volji ili zlovolji bilo kog pojedina, u ovom slučaju Aleksandra Vučića, već na zakonima i institucijama, rekao je Novaković danas u Kragujevcu.

Istakao je, pritom, da je Srbija jedna od najcentralizovanijih država u Evropi, te da se „pod Aleksandrom Vučićem ne decentralizuje, već naprotiv – dalje centralizuje. Većina evropskih država je, nausprot Srbiji, manje ili više decentralizovaana, o čemu svedoči podatak da se u tim zemljama za lokalne samouprave izdvaja više od trećine državnih budžeta, dok se u Srbiji za opštine i gradove iz budžeta izdvaja tek jedanaest posto budžetskih para. Taj podatak svedoči, tvrdi Novaković, da je u Srbiji na delu „brutalna centralizacija, u kojoj niko ne može da prosperira“.

– U postvučićevskoj Srbiji moramo da donesemo novi zakon o lokalnoj samoupravi kojim će da se obezbedi osnaživanje lokalnih samouprava, odnosno opština i gradova. Taj novi zakon treba da ima tri karakteristike, a jedna od njih je ta da ćemo morati da imamo novi izborni sistem, koji će da omogući da se glasa za ličnosti, kandidate, jer je proporcionalni izborni sistem stvorio jednu izopačenu političku kulturu, koja omogućava oligrhijsko vođenje partija i države. Drugo, novi zakon o lokalnoj samopupravi mora da bude prilagođen društvenoj razuđenosti Srbije, a treće i ključno je da tim zakonom moraju da se osnaže lokalne samouprave, što znači da opštinama i gradovima moraju da se daju veće ingerencije i veći prihodi, smatra Novaković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari