Novaković: Vučević gura "Novi Sad na vodi" u interesu "Galensa" 1Foto:R.B: (arhiva)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nastoji po svaku cenu da u Generalni urbanistički plan grada do 2030. ugradi projekat „Novi Sad na vodi“ koji podrazumeva izgradnju novih nasipa i sužavanje korita Dunava za čak pola kilometra, izjavio je potpredsednik Narodne stranke i bivši novosadski gradonačelnik Borislav Novaković.

Prema rečima Novakovića, koji je o urbanističkim šlanovima govorio novinarima na Trgu slobode ispred Gradske kuće, taj projekat Vučević gura u interesu kompanije „Galens“, koja već ima pravo korišćenja dela zemljišta na kome se sada nalazi Brodogradiliše „Novi Sad“.

– Vučević želi da gradi „Novi Sad na vodi“ zajedno sa kompanijom „Galens“ tako što će graditi novi nasip u dužini od 4,5 kilometra, koji će biti pomeren za 500 metara u korito reke linijom Šodroša, Kameničke ade do Brodogradilišta. Veći deo nasipa biće od betonskih konstrukcija – navodi Novaković.

Na pitanje zašto se planira izgradnja novog nasipa, on ističe:

– Smisao svega toga je da se dobije prostor koji više nije u koritu reke i to postaje najskuplje građevinsko zemljište u državi. Zajedno sa Brodogradilištem dobija se 165 hektara građevinskog zemljišta. Smisao svega je koruptivan – da se pomerajući nasip dobije građevinsko zemljište na kome može da se grade stambeni i drugi objekti, a „Galens“ već ima pravo korišćenja na 3,7 hektara u Brodogradilištu, gde bi mogao da gradi najluksuznije objekte – kaže Novaković.

Novaković: Vučević gura "Novi Sad na vodi" u interesu "Galensa" 2

On upozorava da bi taj plan doveo do toga da visoke vode Dunava, koje se ponavljaju svakih četiri-pet godinaPodručje mogu da ugroze uzvodno naselja Veternik i Futog, Adice i Telep.

Prema sadašnjim uslovima na tom prostoru mogu da se grade samo sportski i rekreativni sadržaji. Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ je istakao da ne može da izda potrebne uslove. Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ navelo je da bi za promenu namene zemljišta i izgradnju stambenih i drugih objekata na vodnom zemljištu bila potrebna izmena zakona ili donošenje posebnog zakona. 

Prema izvorima iz pokrajinske i gradske vlasti, Novaković kaže da je u toku akcija da se smeni direktor „Voda Vojvodine“ Slavko Vrndžić, koga je Vučević optužio da koči donošenje novog GUP-a. Interesantno je da je pokrajinski premijer Igor Mirović nedavno kazao da to kao i druga javna preduzeća mora da radi u skladu sa zakonom, pa neki u tome vide mogući sukob sa gradonačelnikom Vučevićem, koji uporno želi da izgura svoj projekat.

Novaković kaže da će pozvati Novosađane na pobunu, na proteste i da ne dozvole da se urbanitički planovi menjaju u skladu sa interesima kompanije „Galens“.

Projekat „Novi Sad na vodi“ tako se pretvara u „Galens na vodi“, koji bi u tome ostvario enormni profit, ukazuje Noviaković i dodaje:

– Moramo da se dogovorimo u Novom Sadu da područje Šodroša, Kameničke ade i Brodogradilišta može da služi samo za sportske i rekreativne aktivnosti. Novosađani imaju pravo da uživaju u tome da su podunavski grad.Novosađani ne žele da na tom području dobiju stambene objekte, nego objekte za rekreaciju, šetnju i opuštanje, ono što će poboljšati njihov život – zaključio je Novaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari