Nove demonstracije u Kragujevcu zakazane za 27. april 1Kragujevac; Foto: Pressek.rs (arhiva)

U Kragujevcu se, kao što je naš list već i najavio, nastavljaju protesti građana protiv režima Aleksandra Vučića.

Nove, 16. po redu demonstracije pobunjenih žitelja šumadijske i prve srpske prestonice zakazane su za sutra (subota) uveče. Kragujevčani nezadovoljni stanjem u državi i gradu sutra uveče će, uobičajeno već, da se okupe kod nekadašnje Robne kuće „Beograd“, a naspram zgrade gradske uprave, odakle će, ulicama u širem centru grada, da odšetaju do Đačkog trga, ispred Prve kragujevačke gimnazije, gde će ovoga puta, kako je najavljeno, da im se obrate članovi organizacionog odbora protesta.

– Odlučili smo da protest nastavimo i tokom uskršnjih praznika, kako bismo sačuvali kontinuitet i energiju demonstracija. Pošto novi protest organizujemo na Veliku subotu, tokom šetnje neće biti muzike sa razglasa, niti smo pozvali govornike sa strane, već će okupljenima na Đačkom trgu kratko da se obrate članovi organizacionog odbora, čime želimo da ispoštujemo verska osećanja ne samo učesnika demonstracija nego i ostalih naših sugrađana. Na taj način iznova pokazujemo i da nismo nikakvi nasilnici kakvim aktuelni režim hoće da nas predstavi, već da nastojimo da se mirnim protestima izborimo za slobodno društvo, odnosno za slobodu medija, slobodne i poštene izbore i ponovno uspostavljanje institucija, rekla je juče za naš list članica organizacionog odbora protesta u Kragujevcu Aleksandra Kostić.

Na prethodnom protestu, koji su prošle subote građani organizovali samoinicijativno, posredstvom društvenih mreža, rečeno je, napomenimo, da će nove demonstracije u Kragujevcu, zbog Uskrsa, da budu organizovane tek 4. maja.

Građani su, međutim, poručili da će, na taj način, biti napravljena velika pauza, i s tim u vezi podsetili da su 90-ih prošloga veka protesti protiv režima Slobodana Miloševića organizovani i tokom najvećih verskih praznika, te da nema razloga da tako ne bude i ovoga puta. Tim pre što, kako tvrde pobunjeni Kragujevčani, nijedan zahtev građana koji već mesecima demonstriraju širom Srbije nije ispunjen, niti ima naznaka da će to biti učinjeno.

Naprotiv, čelnici režima nezadovoljne građane sve glasnije i osornije nazivaju „nasilnicima i fašistima“, čime nedvosmisleno pokazuju šta misle o zahtevima vezanim za slobodu medija, oslobađanje institucija i stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari