Novi komandant Kfora preuzeo dužnost u Prištini 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Italijanski general Lorenco D’Adario preuzeo je danas u Prištini dužnost komandanta misije Kfor na Kosovu, a na svečanosti povodom primopredaje dužnosti dosadašnji komandant Salvatore Kuoči je ocenio da je proteklih godinu dana bilo puno izazova i događaja koji su mogli da ugroze ranije ostvareni napredak.

Izuzetno smo ponosni da je Kfor međunarodna institucija sa najviše poverenja na Kosovu i da se naš rad visoko ocenjuje, jer smo usredsređeni u prvom redu na narod Kosova, ocenio je Kuoči, prenosi Radio slobodna Evropa.

Kuoči je rekao da je posebno ponosan na napredak koji je ove godine ostvaren u saradnji Kfora i Vojske Srbije i jačanju međusobnog poverenja. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zahvalio je Kuočiju za „doprinos koji je dao Kosovu“.

On je ocenio da je prisustvo Kfora i NATO u protekle dve decenije „pomoglo ukupnom razvoju Kosova i regiona“.

Glavnokomandujući snaga NATO u Napulju, američki admiral Džejms Fogo rekao je da je general Kuoči služio „sa velikom odgovornošću“.

Uspeh u radu i saradnju sa kosovskim vlastima novom komandatu Kfora poželeo je i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

General D’Adario je 23. komandant Kfora od ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo 12. juna 1999. godine. Pod njegovom komandom je 5.000 pripadnika Kfora iz 29 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari