Tomislav Nikolić će danas najverovatnije biti smenjen s mesta predsednika Administrativnog odbora i na njegovo mesto biće imenovan Nenad Konstantinović, dosadašnji zamenik predsednika Administrativnog odbora. Iako sednica ovog skupštinskog odbora još nije bila zakazana, Danas saznaje da će ona ipak biti održana u 11 sati.

Tomislav Nikolić juče je potvrdio novinarima da će za danas, na zahtev predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović, zakazati sednicu Administrativnog odbora na čijem dnevnom redu će biti izbor novog predsednika Odbora.

– Razgovarao sam s predsednicom parlamenta i ona mi je rekla da zakažem sednicu. Na moje pitanje šta će biti tačke dnevnog reda odgovorila mi je da će o tome odlučiti članovi Odbora i da će mi dnevni red biti dostavljen kasnije – rekao je Nikolić.

On je dodao i da očekuje da će sigurno biti smenjen i da će njegovo mesto zauzeti Nenad Konstantinović, sadašnji potpredsednik Odbora.

Danas saznaje i da je postignuta načelna saglasnost da novi predsednik Administrativnog odbora bude iz najveće stranke u vladajućoj koaliciji, kao i da će to biti najverovatnije aktuelni zamenik Nenad Konstantinović, poslanik Demokratske stranke. Doduše, poslanici Srpske radikalne stranke i dalje tvrde da neće odustati od zahteva da im se vrate poslanički mandati i sva predsednička mesta u odborima. Oni se pozivaju i na dogovor šefova poslaničkih grupa po konstituisanju parlamenta, iz juna 2008, o raspodeli odbora i rukovođenju njima, kao i na višegodišnju tradiciju prema kojoj mesto predsednika Administrativnog odbora pripada najvećoj opozicionoj parlamentarnoj stranci. Inače, valja pomenuti da je zbog opstrukcije radikala, Konstantinović poslednjih meseci predsedavao sednicama umesto Tomislava Nikolića. Za predsednika Administrativnog odbora Nikolić je izabran 27. juna prošle godine i to kao šef najveće poslaničke grupe SRS-a.

I dok predstavnici vladajuće koalicije tvrde da je smena Nikolića neminovna budući da su se promenile okolnosti pod kojim je izabran i da je Administrativni odbor postao žrtva sukoba između SRS i SNS, dotle naprednjaci navode da najava smene Nikolića s mesta predsednika Administrativnog odbora predstavlja dokaz da je „postignuta trgovina“ između vladajuće koalicije i radikala.

Razloge zbog kojih se većina poslanika otima o mesto predsednika ovog skupštinskog odbora treba tražiti u širokom dijapazonu nadležnosti koje ima Administrativni odbor – razmatra pitanja vezana za mandatno-imunitetna prava poslanika, među kojima su razlozi za prestanak mandata pojedinih poslanika, o čemu podnosi izveštaj parlamentu s predlogom za dodelu mandata novom narodnom poslaniku.

Administrativni odbor ima 15 članova. Četiri mesta pripadaju poslaničkom klubu Za evropsku Srbiju, tri SRS, G17 ima dva, dok po jedno mesto imaju DSS, NS, LDP, SNS, SPS-JS i poslanička grupa manjina. Odluke se donose većinom glasova prisutnih članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari