Novi protest Kragujevčana 25. maja 1Foto: 1 od 5 miliona Kragijevac (Arhiva)

U Kragujevcu je novi, 21. po redu protest građana protiv režima Aleksandra Vučića najavljen je za sutra (subota) uveče.

Novina je da sutrašnji protest, u odnosu na dosadašnjih 20, počinje sat docnije, odnosno u 19 časova, za kad je zakazano okupljanje pobunjenih žitelja šumadijske i prve srpske prestonice na platou kod nekadašnje robne kuće “Beograd”.

Sutrašnje demonstracije Kragujevčana nezadovoljnih stanjem u državi i gradu nova su potvrda da su proteste i u centru Šumadije, nakon dugog opiranja organizatora, definitivno preuzele opozicione političke partije. Sa Kragujevčanima će, naime, prema oficijenoj najavi, sutra uveče da šetaju predsednik Izvršnog odbora Narodne stranke Vladimir Dobrosavljević i funkcioner Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov koji će, potom, i da im se obrate na Djačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije.

Protesti u Kragujevcu od kad su ih, pre dve sedmice, preuzele opozicione stranke malobrojniji su no ranije kad su sa Kragujevčanima, na poziv Organizacionog odbora, koji su, u međuvremenu, napustili pojedini članovi, mahom šetale javne, a manje političke ličnosti.

Da li se broj Kragujevčana na demostracijama smanjuje zbog sada već jasnog učešća opozicionih stranaka u njihovoj organizaciji, ili je, pak,po sredi privremeni zamor od višemesečnih protesta, videće se možda već sutra uveče, Pojedini analitičari procenjuju da bi eventualni zamor demonstranata mogao da bude prevaziđen novom formom protesta.

Kako god, organizacioni odbor je Kragujevčanima, uoči novog protesta poručio “da nisu poklekli ni po snegu, ni po kiši”, te da “sada moraju da budu istrajni – čekajući sunce”.

Nakon okupljanja kod nekadašnje Robne kuće, pobunjeni Kragujevčani će i sutra uveče, uobičajeno već, ulicama u centru grada: Zorana Đinđića, Nikole Pašića , 27. marta, Kralja Aleksandra Karađorđevića i Kneza Miloša,da odšetaju do Đačkog trga i Prve kragujevačke gimnazije, gde će da im se obrate najavljeni govornici. Z.R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari