Obilazak Balamanskog manastira i univerziteta 1Foto: FoNet/ SPC

Delegacija Srpske pravoslavne crkve koja od 1. juna boravi u uzvratnoj poseti Ahtiohijskoj patrijaršiji danas je završila posetu Siriji i prešla u Liban, gde je posetila Balamandski manastir i čuveni istoimeni univerzitet.

Balamand je pravoslavni stavropigijalni muški manastir Antiohijske patrijaršije koja, osim što se teritorijalno prostire na području današnjeg Libana i Sirije, polaže duhovno pravo i na prostor Kuvajta.

Manastir se nalazi deset kilometara jugoistočno od libanskog grada Tripolija i posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice. Kao veliki centar religiozne misli i pravoslavnog bogoslovlja u 20. veku Balamand je postao mesto dijaloga između pravoslavnih i rimokatolika. U njemu je 1993. održana sedma plenarna sednica Mešovite međureligijske komisije za bogoslovski dijalog na kojoj je bio potpisan „Balamandski sporazum“, kojim je unijaćenje osuđeno kao metod.

Belamandski manastir osnovali su 1157. u vreme Drugog krstaškog rata pripadnici rimokatoličkog cestercitskog reda, a njegovo ime potiče od starofrancuskog toponima „Belmont“ – „Prekrasna planina“.

Prvobitni manastir sagrađen u duhu provansalske gotike muslimani su razrušili 1291, da bi tri veka kasnije, 1603. bio obnovljen pod jurisdikcijom Ahtiohijske pravoslavne crkve. Balamandski manastir poznat je kao veliki centar pravoslavnog bogoslovlja, a njegova rukopisna kolekcija arapsko-hrišćanskih dela važi za jednu od bogatijih na planeti.

Prva manastirska bogoslovska škola osnovana je 1832. i u njoj su budući sveštenici sedam godina učili arapski i grčki jezik, crkvenu muziku, dogmatsko i pastirsko bogoslovlje. Više puta je zatvarana kako zbog crkveno-strateškh razloga tako i zbog ratnih sukoba. Manastirska bogoslovija je 1971. prerasla u Bogoslovski institut „Sveti Jovan Damaskim“ koji je deo Balamandskog univerziteta, osnovanog 17 godina kasnije.

U delegaciji SPC su patrijarh Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović), član Sinoda episkop šumadijski Jovan (Mladenović), arhimandrit Damaskin (Grabež), protojerej-stavrofor Božo Bakajlić, protođakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i ipođakon Dejan Nakić. NJihov domaćin ja patrijarh Antiohije i celog Istoka Jovan Deseti, koji je 2018. posetio SPC.

Posebna potvrda za Ukrajince na Svetoj Gori

Povodom ukrajinskog crkvenog problema, koji je bio i jedna od glavnih tema razgovora najviših predstavnika Srpske i Antiohijske patrijaršije, juče je informativna služba SPC saopštila da je od 3. juna za posetu Svetoj Gori poklonicima iz Ukrajine, pored pasoša i odobrenja za ulazak, neophodna i potvrda o pripadnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve. Kako je saopštilo Odeljenje za informisanje i prosvetu kanonske UPC, potvrda se izdaje na memorandumu eparhijske uprave i mora da je potpiše i overi nadležni arhijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari