Obradović: Birački spisak sređeniji nego ikada 1Marija Obradović Foto: Beta/Ministarstvo državen uprave i lokalne samouprave

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je da je birački spisak sređeniji nego ikada i jedna je od najažurnijih baza podataka u Srbiji.

Kada mi konkretno neko bude doneo ime i prezime koje je pogrešno evidentirano u biračkom spisku, tog trena možemo da pričamo da nije ažuran. Dotle te priče da je birački spisak loš, da nije ažuriran, zaista ne mogu da prihvatim, rekla je Obradović za Radio Slobodna Evropa.

Kako je istakla, jedinstveni birački spisak se svakodnevno ažurira, pre svega na osnovu evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova, a podaci se redovno uređuju na osnovu promena prebivališta, boravišta, informacija iz matične knjige umrlih, venčanih, promena prezimena.

Obradović je, na pitanje da li se Albanci sa Kosova nalaze u biračkom spisku za izbore u Srbiji, odgovorila da Ustav i ostali važeći propisi iz oblasti biračkog spiska propisuju da u birački spisak može biti upisano punoletno lice koje je državljanin i ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije.

Ako nešto od ova tri uslova neki Albanac sa Kosova nema, on neće biti u biračkom spisku. Ako je ispunio sve ove tačke, biće u biračkom spisku, objasnila je ona.

Ona je konstatovala da postoji „pasivizacija u biračkom spisku“, zato što je utvrđeno da neki od Albanaca „zaista nemaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i to je utvrđeno terenskom proverom“.

Pomenuta tri uslova su osnov da neko bude u biračkom spisku. Ako nešto od toga nema, nije u biračkom spisku ili mu je pasivizirano biračko pravo, navela je Obradović, ne precizirajući na koji „teritorij Republike Srbije“ misli.

Prema njenim rečima, u slučaju Albanaca kojima je pasivizirano biračko pravo, radi se o tome da njihovo prebivalište nije utvrđeno na adresi koju su prijavili, a MUP ima pravo da proveri da li ta lica zaista tamo žive.

U jednom malom stambenom objektu od tridesetak kvadrata evidentirano je, recimo, 50 Albanaca. Mi smo otišli na teren i utvrdili da je fizički nemoguće da sva ta lica tu žive, a takođe smo utvrdili da se oni godinama ne nalaze na toj adresi. Ako se nalaze u inostranstvu, imaju pravo da se prijave u našim konzularnim diplomatskim predstavništvima. Takođe, mogu tamo i da glasaju, poručila je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari