Obradović: Ivica Dačić ponovo odlaže dijalog vlasti i opozicije 1BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ponovo odlaže početak dijaloga vlasti i opozicije, čime se odlože i rešavanje „ogromne političke krize nelegitimnosti najviših državnih institucija“.

Obradović je povodom Dačićeve izjave da će „ovih dana“ razgovarati sa visokim zvaničnikom Evropskog parlamenta o tom dijalogu, naveo da se početak procesa smešta u „neodređen termin do juna meseca sledeće godine“, zbog čega predsednik Dveri poziva na hitne konsultacije sa ostalim predstavnicima opozicije.

„S obzirom da se ne može isključiti da će vanredni izbori biti već na jesen sledeće godine zbog ekonomske krize koja nezaustavljivo dolazi, u pitanju je providni manevar vladajućeg režima da se potroši vreme do vanrednih izbora na svim nivoima a da se ništa ne promeni na bolje po pitanju izbornih uslova“, ocenio je Obradović

On je dodao i da bi predsednik Skupštine trebao da bude svestan da svaki dan odlaganja početka dijaloga „povećava stepen političke krize i društvenih tenzija u Srbiji“, s obzirom da su vlasti na svim nivoima neodržive bez opozicije u parlamentima.

„Najvažnije pitanje ovog dijaloga nisu izborni uslovi, jer o tome sve već piše u zakonu i zakon samo treba da se primeni, već garancije da će ono što bude dogovoreno biti zaista i sprovedeno. Tih garancija nema bez učešća predstavnika opozicije u primeni dogovorenog, što može biti urađeno u različitim formatima“, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, to se može učiniti formiranjem prelazne, tehničke vlade stručnjaka, putem ko-ministara iz redova opozicije u ministarstvima koja ključno utiču na regularnost izbora ili posebnog ministarstva ili komisije sastavljene od predstavnika vlasti i opozicije zaduženih za sprovođenje i nadgledanje regularnosti izbornog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari