Obradović: Nedemokratski izborni proces mora odmah biti prekinut i odložen za kraj godine 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Posle svega što se sinoć dogodilo izbore treba hitno odložiti i najpre rešiti pitanje kako da mirnim putem izbegnemo scenario građanskog rata koji je SNS započela u poslednjih nekoliko dana upadanjem po tuđim zgradama i direktnim obračunom sa decom jednog od lidera opozicije.

„Hitan nastavak lažnog izbornog procesa koji vlast planira po okončanju neustavnog vanrednog stanja ove nedelje je apsolutno neprihvatljiv iz zdravstvenih i demokratskih razloga. Nije normalno okrenuti se izborima dok pandemija još uvek traje i dok svakoga dana imamo nove brojeve zaraženih i umrlih ljudi u Srbiji. Takođe nije normalno da građani koji su dva meseca bili zatvoreni u kućama i koji se nalaze u brojnim egzistencijalnim problemima – sada treba da se bave politikom i izborima“, izjavio je Boško Obradović.

Kako je objasnio, nema zdravstveno bezbednog rešenja da se prikupe stotine hiljada potpisa za izborne liste na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, niti kako da desetine članova biračkih odbora na izborni dan budu u istoj prostoriji u zatvorenom na biračkim mestima na koja treba da dođe više miliona birača.

„Zdravstveni razlozi, iako najvažniji, nisu jedini koji govore o tome da je nastavak izbornog procesa besmislica. Ovi i ovakvi izbori su bili nedemokratski i lažni od samog početka i zato smo se odlučili da ih bojkotujemo kao ujedinjena srpska opozicija. Oni su to još više nakon ovih dva meseca u kojima smo od strane vlasti doživeli državni udar, ukidanje Narodne skupštine, protivustavno uvođenje vanrednog stanja, potpuno gašenje slobode medija, kršenje ljudskih prava i zloupotrebu vanredne situacije za nastavak predizborne kampanje drugim sredstvima“, rekao je Obradović.

Vučićeva žurba da se izborni proces nastavi bez obzira na epidemiološku situaciju i okonča pre leta, kako je naveo, govori nam o spremnosti vladajućeg režima da „zarad opstanka na vlasti po svaku cenu žrtvuje i zdravlje građana i demokratiju u Srbiji“.

„Mi se tome protivimo i smatramo da nedemokratski izborni proces u vreme pandemije mora biti prekinut i nastavljen tek kada se za to stvore i zdravstveni i demokratski uslovi. To znači da izbori moraju biti odloženi za kraj godine, a da pre toga mora biti prvo okončana borba protiv zarazne bolesti, a onda i omogućena sloboda medija i uslovi za slobodne i poštene izbore. Postoji više pravnih načina kako to izvesti u Narodnoj skupštini dogovorom svih političkih opcija. Ono što je jedino sigurno jeste da izbori nisu dobro rešenje u atmosferi građanskog rata“, stoji u pisanoj izjavi Obradovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari