Obradović: Nisam sledbenik ideja Dimitrija Ljotića 1Boško Obradović Foto: FoNet Nenad Đorđević

Jedan od predstavnika Saveza za Srbiju, lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da nije sledbenik ideja Dimitrija Ljotića.

On je istakao da nije jugoslovenski orijentisan i nije za kolaboraciju u Drugom svetskom ratu, a da mu je bliska ideja pokušaja da se napravi politika zasnovana na hrišćanskom pogledu na svet.

„Ja sam diplomirani profesor srpske književnosti sa opštom književnošću i u okviru svog diplomskog rada izučavao sam poziciju srpske književne desnice između dva svetska rata. U tom kontekstu je neophodno izučavati i autore koji su bili vezani za Jugoslovenski narodni pokret Zbor i da u tom smislu sam odličan poznavalac te materije i veoma sam o tome javno govorio. Ima stvari koje mi se lično sviđaju u onome što je Dimitrije Ljotić pisao u svojim političkim govorima“, rekao je Obradović u emisiji „Utisak nedelje“, čiji je autor novinarka Olja Bećković.

Svi će na sudu morati da dokažu gde je u delovanju pokreta Dveri fašizam, poručio je Obradović.

Obradović je istakao da je on antifašista, navodeći da je srpski rodoljub koji je posvećen ljubavi prema naciji i državi.

„Ja sam tradicionalista privržen našim istorijskim nasleđima. Dveri su organizacija porodičnih ljudi, nama su porodične vrednosti na prvom mestu“, kazao je Obradović.

On je kazao da bi pokret Dveri uredio Srbiju da bude normalna država koja vodi računa o interesima porodice.

„Mi smatramo da ovde treba ostati i boriti se. Naša ideja je da mi ovde u Srbij pobedimo lošu kriminalnu vlast i da napravimo normalnu državu“, kazao je Obradović.

Politikolog Cvjetin Milivojević rekao je da Obradović nije fašista, već nacionalista.

„Ja nacionalizam percipiram drugačije od Boška. Dakle, kao ljubav i poštovanje prema naciji i domovini. Da li nekome liči na fašistu, jer preteruje u promovisanju porodičnih vrednosti“, upitao je on.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić rekao je da je Obradović desničar i nacionalista, što je legitimno.

„Ja sva njegova uverenja poštujem, iako ne moram da se slažem sa njima. Evropa je prepuna raznih Boška Obradovića. Izazov je razgovarati sa nekim sa kim ne delite mišljenje, protesti su upravo traženje ambijenta atmosfere u kojoj ljudi mogu da razgovaraju i ne drže se za gušu“, kazao je Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari