Obradović: Ujedinjene patriote zajedno imaju više od 15 odsto glasova 1Foto: Danas/Nina Čolić

Do kraja septembra trebalo bi da bude poznato koliko je realna opcija stvaranja ujednjenog patriotskog bloka koji bi, bar za početak, činili Pokret Dveri i Zavetnici. Predstavnici i jedne i druge stranke tvrde da za sada o tome nisu raspravljali na svojim stranačkim organima, ali ne isključuju mogućnost da je ta opcija prihvatljiva za obe strane, pogotovo što istraživanja Faktor plusa govore da u ovom trenutku Dveri i Zavetnici imaju po 1, 5 odsto i da bi eventualnim zajedničkim nastupom na izborima možda uspeli da preskoče cenzus. O ulasku DSS i POKS-a u takozvani ujednjeni patriorski blok, čini se da za sada nema govora, jer ove dve stranke ujednjene u koaliciju NADA krče svoj put ka cenzusu, a od ranije je poznato da Srpska radikalna stranka ne pravi bilo kakve predizborne koalicije.

“Na jesen planiramo veliku skupštinu naše stranke, na kojoj ćemo usvojiti plan delovanja i određene političke smernice, koje se naravno odnose i na potencijalne koalicije. Zavetnicima raste podrška, a samim tim i odgovornost. Zato jako pažljivo donosimo tako krupne odluke koje se tiču predizborne saradnje sa drugim strankama. Sa Dverima, ali i sa nekim drugim organizacijama, imamo dovoljno toga zajedničkog da možemo da razgovaramo u cilju formiranja patriotskog bloka”, kaže za Danas Milica Đurđević Stamenkovski, potpredsednica Srpske stranke Zavetnici.

Ona napominje da je formiranje patriotskog bloka put ka stvaranju respektabilne alternative aktuelnoj vlasti.

“Opozicija koja se zalaže za predaju KiM, ili nema ništa protiv da Srbija uđe u NATO, ne može da pobedi stranku Aleksandra Vučića. Samo državotvorne snage imaju tu mogućnost, jer su naše ideje prirodni stavovi većinske Srbije”, napominje Đurđević.

Na pitanje da li je Srpska radikalna stranka dobrodošla u taj savez, sagovornica Danasa odgovara da o tome nije razmišljala, obzirom da SRS ne pravi predizborne koalicije.

Kaže i da ne daje sebi za pravo da deli sertifikte ko može da uđe u patriotski blok, a ko ne.

Obradović: Ujedinjene patriote zajedno imaju više od 15 odsto glasova 2
foto Aleksandar Levajković

“Naravno da o tome imam svoje mišljenje, ali mi je vodilja uvek viši cilj i okupljanje mora biti na tim principima, ako želimo nešto korenito da promenimo“, ističe Đurđević Stamenkovski.

I Boško Obradović, lider Pokreta Dveri, smatra da su rascepkane patriotske opozicione partije veliki potencijal i za njih bi glasali rodoljubi koji neće dati svoj glas SNS i SPS-u ,a tačka okupjanja svih tih patriotskih snaga bila bi odbrana nacionalnih interesa. On, međutim, trdi da Glavni odbor Dveri do sada nije raspravljao o izlasku na sledeće izbore, pa samim tim ni o mogućim koalicijama. Ipak, patriotska ili kompletna opozicija na jednoj listi za njega su i dalje realne opcije.

“Otvoreni smo za razgovor o zajedničkom predsedničkom kandidatu i jedinstvenoj izbornoj listi opozicije na svim nivoima, kao i za alternativu tome u vidu izborne liste ujedinjenih patriota kojima je stalo do očuvanja KiM u sastavu Srbije, odbrane RS i stvaranja srpskog mini-šengena sa Crnom Gorom i RS, a ne sa Albanijom. Videćemo koliko je realna i jedna i druga kolona, ali svakako ova druga predstavlja ogroman potencijal jer trenutno rascepkane patriotske opozicione opcije, za koje glasaju svi oni rodoljubi koji neće svoj glas da daju za SNS i SPS, zajedno imaju više od 15 odsto glasova. Kad to kažem mislim na Srpski pokret Dveri, Narodnu stranku, DJB, DSS, POKS, Zavetnike, Državotvorni pokret Srbije, Otadžbinu i mnoge druge manje patriotske pokrete i pojedince”, ističe Obradović .

On napominje i da ukoliko opozicija ostane podeljena iznova će baciti veliki broj opozicionih patriotskih glasova ispod cenzusa.

“Ako formiramo izbornu listu Ujedinjene patriote bićemo druga snaga na srpskoj političkoj sceni i faktor bez koga neće moći da se formira buduća vlast, a naš zajednički kandidat za predsednika Srbije ući će u drugi krug predsedničkih izbora. Isto važi i za eventualnu jednu izbornu listu kompletne opozicije koja bi napravila referendumsku atmosferu i zasigurno pobedila na gradskim izborima u Beogradu, a imala i velike šanse za pobedu na republičkim i predsedničkim izborima. Ako istraživanja javnog mnjenja kažu da je to bolja opcija – onda smo za to”, kaže Obradović.

Na pitanje kada bi Glavni odbor Dveri mogao da odlučuje o eventualnoj patriotskoj koaliciji, on kaže da je prioritet učešće na završnim sastancima međustranačkog dijaloga na oba koloseka krajem avgusta i u septembru, od čega presudno zavisi učešće na sledećim izborima.

Da su male šanse za stvaranje novog patriotskog bloka govore i pozivi iz DSS i POKS-a da se sve zainteresovane stranke, koje dele iste programe i vrednosti mogu njima priključiti.

Sudeći po izjavama iz ove dve stranke one nemaju nameru da se priključuju bilo kome u ovom trenutku.

Obradović: Ujedinjene patriote zajedno imaju više od 15 odsto glasova 3
Foto: dss.rs

Predrag Marsenić, potpredsednik DSS, kaže za Danas da je politika DSS-a uvek bila dosledna i korektna prema drugim političkim akterima, da ostale stranke i saveze ne komentarišu i ne licitiraju javno ko bi mogao u koji blok.

”Koalicija Nacionalno demokratska alternativa (NADA) koju čine DSS, POKS i 19 udruženja, će imati zajedničku izbornu listu za parlamentarne i beogradske izbore i jednog kandidata za predsednika Srbije, i pozivamo sve stranke, udruženja i grupe građana, sličnih programskih ciljeva da nam se pridruže u zajedničnoj borbi za politiku, program, ideje i vrednosti koje delimo”, izričit je Marsenić , dok Žika Gojković , lider POKS-a , iako direktno ne odbacuje mogućnost ulaska u novi patriotski blok, on tvrdnjom da se koalicija NADA svakim danom sve više širi i uvećava , ukazuje da njegova stranka nema potrebe za stvaranjem nekih novih koalicija.

“Sledece nedelje koaliciji NADA će se pridružiti još 4-5 udruženja, kao i niz javnih i ostvarenih ličnosti, poput Matije Bećkovića i drugih. Za sada, saradnja funkcioniše vrlo dobro, a da li ćemo tu saradnju proširiti sa drugim relevantnim polititičkim desničarskim organizacijama, zavisi od više faktora. Najvažniji je prihvatanje borbe za povratak Kraljevine Srbije, kao i za promenu celokupnog sistema, ali na jedan uljudan i racionalan pristup, bez mržnje, revanšizma i teških reči, koje bi samo prouzrokovale još veće podele u društvu. To je treći put koji želimo da izgradimo u našem društvu, put umerene desnice, koja govori o problemima u društvu i nudi rešenja “, ističe Gojković.

Prema njegovim rečima svi oni koji vide takvu Srbiju u budućnosti, dobrodošli su, bez obzira da li je u pitanju stranka ili neka druga organizacija.

Mrdalj: Patriotski savez malo verovatan

Politikolog Mladen Mrdalj skeptičan je i veruje da neće doći do grupisanja patriotskih stranaka ,iako bi, kako kaže one udružene mogle da uzmu između šest i sedam odsto na predstojećim parlamentarnim izborima.

“To bi bio sasvim solidan rezultat,ali podrška deklaraciji Republici Srpskoj još nije dovoljan zajednički imenitelj da bi iz toga nastao neki novi savez za predstojeće izbore “, ističe Mrdalj i dodaje da mu je malo verovatno da će Dveri ući u neki takav savez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari