Očekuju pad Đukanovića i njegovog "blizanca" 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MISKOV; Foto: FoNet/ Marija Đoković

Rezultati lokalnih izbora u Nikšiću predstavljaju dobru vest i za Srbiju, jer se nastavlja trend pada političkih opcija koje podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, smatraju predstavnici dela srpske opozicije.

Za deo opozicije je dobra vest i to što je Milo Đukanović uprkos „pobedi“ po broju glasova nastavio trend silaska sa vlasti, jer je nakon dvadeset godina izgubio u rodnom Nikšiću, ali kako navode pojedini sagovornici Danasa najbolja vest je jačanje demokratskih snaga okupljenih oko premijera Zdravka Krivokapića koji aktivno nije ni učestvovao u kampanji i Alekse Bečića.

Ta opcija, osvojila je visoko treće mesto i za samo jedan mandat zaostaje iza Demokratskog fronta koji je neformalno imao svu podršku predsednika Srbije, a za osam mandata je iza DPS.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke, kaže da je najznačajniji utisak Nikšićkih lokalnih izbora nesumnjivo neuspeh političkih stranaka koje su uživale svaku moguću podršku Aleksandra Vučića.

„Ne samo što su zauzele daleko drugo mesto, već ih je lista okupljena oko Bečića i Krivokapića sustigla na visokoj trećoj poziciji. Ovo su dobre vesti i za Srbiju i uveren sam da će se trend pada političkih opcija koje Vučić podržava nastaviti, kao što sam uveren da se obruč steže i oko same SNS“, uveren je Samofalov.

Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana, kaže da je DPS u Nikšiću doživeo sudbinu radikala iz perioda do 2012. Pojašnjava da su radikali tada redovno osvajali veliki, uglavnom najveći broj glasova, ali su bili politički prokazani zbog čega im je koalicioni potencijal bio ravan nuli.

„Rezultati izbora u Nikšiću pokazuju da se i dalje produbljuje jaz po nacionalnoj osnovi i da je ta podela nažalost i dalje aktuelna, ali dobra vest je da taj jaz u sve većoj meri popunjava racionalna i pomirljiva politika demokrata koji su glavna brana potpunog raslojavanja crnogorskog društva. Ideja mira koju uspešno zastupaju je regionalna vrednost kojoj svi treba da težimo i raduje me kad takve snage dobiju podršku u susednim zemljama, a naš je zadatak da budemo dostojni zastupnici iste takve politike u Srbiji“, ističe Grbović.

Za lidera Nove stranke Arisa Movsesijana nekoliko je karakteristika izbora u Nikšiću. Prva je da su lokalni izbori doživljavani kao „biti ili ne biti“. Druga da je izlaznost bila verovatno u skladu sa prethodnim, ogromna. Najvažnije je, prema njegovim rečima, da se učesnici izbora u narednim danima pridržavaju onog – u pobedi se ne ponesi, u porazu se ne ponizi. Movsesijan veruje da će građani Nikšića, ali i cele Crne Gore učiniti sve da nastave svoj evropski demokratski put.

„Građanima Nikšića dosadio je Milo i videli su svu farsičnost njegove vladavine, ali ne vole oni ni one koje doživljavaju kao eksponent nekoga sa strane. Nisu svi koji se osećaju Srbima u Nikšiću poklonici Vučića i ne žele da se pitanja na lokalu posredno rešavaju od strane nekoga koga sem dominacije ne zanima ništa drugo. Najmanje bolji život nikšićke lokalne samouprave“, smatra Sanda Rašković Ivić , potpredsednica Narodne stranke, a njen stranački kolega Miroslav Aleksić dodaje da Milu i Vučiću prolazi rok upotrebe i da poraz koji je Milo doživeo na parlamentarnim, a potom i na lokalnim izborima u Nikšiću čeka uskoro i Vučića, sledeće godine.

Robert Kozma, član Malog veća Ne davimo Beograd, smatra da u Crnoj Gori tek predstoji borba za „demontiranje kriminalnog režima Mila Đukanovića i uspostavljanje demokratskog sistema u kojem je vlast servis građana“.“ Nadamo se da su rezultati lokalnih izbora u Nikšiću veliki korak u tom pravcu. Ono što možemo da vidimo da je i dalje aktuelna snažna polarizacija na nacionalnim osnovama. Takva polarizacija nije pogodna za razvoj demokratskog sistema. Međutim, za optimizam je što ta polarizacija nije obuhvatila ceo politički spektar i glasače, te da polako ali sigurno nastaju nove političke snage koje žele da se bave stvarnim problemima građana i da im omoguće bolji životni standard . NDB podržava delovanje jednog takvog novog političkog aktera, koaliciju Crno na bijelo koju predvodi URA i Drizan Abazović, ističe Kozma.

Boško Obradović, lider Dveri, poručuje da je najvažnije za Crnu Goru, ali i buduće odnose sa Srbijom nastavak trenda izbornih poraza bivšeg režima oličenog u DPS.

Napominje da je, takođe, veoma važno da srpske stranke u Crnoj Gori ne dozvole da postanu slične Srpskoj listi na KiM koja radi za interes SNS, bez obzira što SNS radi protiv interesa i očuvanja KiM u sastavu Srbije. „Verujem da su Vučić i Đukanović bili i ostali najbliži politički partneri i to bi trebalo da ima u vidu nova vlast u Crnoj Gori. Istorijska pravda bi bila da posle Đukanovića vlast izgubi i njegov politički blizanac u Srbiji – Vučić. Talas velikih političkih promena na Balkanu je započeo i mora preći i u Srbiju“, poručuje Obradović .

Za Miloša Jovanovića, predsednika DSS izuzetno je značajno što je DPS izgubio u Nikšiću. Kaže da to na neki način potvrđuje promene koje su se desile na prethodnim parlamentarnim izborima i pokazuje trend nezaustavljivog pada režima po dubini. „Što se Demokratskog fronta tiče ja im od srca čestitam drugo mesto i budućeg gradonačelnika“, kaže Jovanović.

Iz POKS-a poručuju da posebno čestitaju Srbima u Crnoj Gori i Nikšiću jer su prethodnih decenija tretirani kao građani drugog reda i prošli strahovite pritiske Đukanovićevog režima koji je vrlo često primenjivao ustaške metode zastrašivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari