Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Skupština Kosova na sednici koja je održana u sredu nije usvojila predlog Vlade Kosova da posebnom odlukom ovlasti Ministarstvo finansija da se mogu koristiti sredstva iz budžeta Kosova i za februar ove godine, što je preduslov da se mogu plaćati obaveze koje ima Kosovo.

Savetnik ministra finansija Kosova, Ljuljzim Rafuna je za program na albanskom radiju Slobodna Evropa izjavio da je za sednicu koja je zakazana za subotu predložena odluka koja će, ako bude usvojena, omogućiti nesmetano ispunjavanje obaveza koje ima budžet Kosova za februar ove godine.

Prema zakonu o rukovođenju javnim finansijama Ministarstvo finansija ima pravo da do 31. januara obavlja plaćanja u visini jedne dvanaestine budžetskih sredstava za prošlu, 2018. godinu.

Na sednici u subotu na dnevnom redu je i predlog Zakona o budžetu Kosova za 2019. godinu.

Rafuna je izjavio da su 31. januara uspeli da ispune sve obaveze koje su imali prema zaposlenima u javnim institucijama i drugima koji se finansiraju iz budžeta.

Predlogom zakona o budžetu za 2019. godinu predviđena je raspodela sredstava u iznosu od 2,3 milijarde evra, kako je usvojeno i u prvom čitanju u Skupštini Kosova.

Povezani tekstovi