U odsustvu obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo, nezavisnost predstavlja jedino održivo rešenje – izjavio je juče u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope lord Rasel-Džonston.
Predstavljajući Nacrt rezolucije o procesu rešavanja statusa Kosova, Rasel-Džonston je rekao i da podržava plan za Kosovo izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija.

U odsustvu obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo, nezavisnost predstavlja jedino održivo rešenje – izjavio je juče u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope lord Rasel-Džonston.
Predstavljajući Nacrt rezolucije o procesu rešavanja statusa Kosova, Rasel-Džonston je rekao i da podržava plan za Kosovo izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija. U Nacrtu rezolucije, o kojoj su se poslanici izjašnjavali na popodnevnoj sednici, navodi se da su „mogućnosti za nalaženje kompromisa sada iscrpljene“ i da treba naći alternativne načine za nalaženje rešenja. Stoga, navodi se u Nacrtu rezolucije, Parlamentarna skupština SE poziva „članice Saveta bezbednosti UN da prevaziđu razlike i nametnu rešenje“ za Kosovo.

ĐURČANJI: Nezavisnost neizbežno rešenje

Strazbur – Sadašnja situacija na Kosovu je neodrživa, a nezavisnost sve više deluje kao neizbežno rešenje, rekao je mađarski premijer Ferenc Đurčanji u obraćanju Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. U obraćanju, kojim je završen prepodnevni deo zasedanja na kojem je raspravljano o Nacrtu rezolucije o Kosovu, Đurčanji je, govoreći i o problemu Kosova, rekao da Evropa mora da zauzme jedinstven stav po tom pitanju. On je poručio da Kosovo istovremeno mora da prihvati norme u pogledu poštovanja manjinskih i ljudskih prava, kako je definisano planom Martija Ahtisarija. Đurčaniji je ocenio da je Evropa odgovorna za budućnost i Srbije i Kosova. „Moramo da pomognemo Beogradu da se integriše u EU“, rekao je Đurčanji i objasnio da u paketu koji treba ponuditi Srbiji treba da budu vizne olakšice i razuman rok za status kandidata za ulazak u EU.

Ocenjuje se i da je „neuspeh da se postigne kompromis tokom perioda angažovanja posredničke trojke otvorio period velike neizvesnosti“ i da ne treba isključiti mogućnost da kosovska skupština jednostrano proglasi nezavisnost, ako „SB ne bude u stanju da postigne jednoglasnu poziciju i nametne rešenje“.

DEJVIS: Nije na SE da priznaje nezavisnost

Generalni sekretar SE Teri Dejvis izjavio je juče da bi odluka o budućem statusu Kosova trebalo da bude doneta u Savetu bezbednosti UN, ali i dodao da posle razgovora s nekim članicama nije optimista da će se tako i dogoditi. Na konferenciji za štampu, uoči rasprave o nacrtu rezolucije o procesu rešavanja Kosova u Parlamentarnoj skupštini SE, Dejvis je rekao da se može očekivati da neke zemlje iskoriste nezavisnost Kosova kao presedan, u svojim nastojanjima za postizanje nezavisnosti. Dodao je, međutim, da to neće uticati na ispravnost odluke o tom pitanju. „Ako dođe do proglašenja nezavisnosti onda će na pojedinačnim državama biti da je priznaju, a ne na Savetu Evrope, jer je to kolektivno telo u kojem su i Srbija i Rusija koje se protive nezavisnosti Kosova“, rekao je Dejvis. Generalni sekretar je povodom mogućeg proglašenja nezavisnosti Kosova rekao da je bolje da se takve odluke donose uz dogovor nego jednostranim potezima i podsetio na „razumno“ razdvajanje Srbije i Crne Gore.

Apelujući na Beograd i Prištinu da deluju razumno, pozivaju se i članice SE koje su u EU da usvoje jedinstvenu poziciju po pitanju statusa Kosova i prema mogućem jednostranom proglašenju nezavisnosti. Istovremeno se ponavlja čvrsta privrženost saradnji sa Srbijom u konsolidovanju njene demokratije, kao i spremnost da joj se pomogne da „postane izvor dugoročne stabilnosti regiona“ i na putu koji vodi članstvu u EU. U preporukama koje prate predlog rezolucije traži se „da proces statusa ni na koji način ne bi trebalo da skrene pažnju… s primene standarda za Kosovo“ i poziva da Kosovo, nezavisno od budućeg statusa, „bude multietnička oblast bezbedna za sve one koji na njemu žive“.
Rasprava o nacrtu rezolucije nastavljena je istupima šefova političkih grupa u Parlamentarnoj skupštini i potom parlamentaraca. Za prihvatanje predloga, kao i za priznavanje nezavisnosti Kosova, izjasnio se Moreton Ostengard u ime Alijanse liberala i demokrata za Evropu, dok su se predstavnici Evropske demokratske grupe i Grupe ujedinjene levice izjasnili protiv. Uzdržanost uz niz zamerki izneli su predstavnici Grupe socijalista i Grupe evropskih narodnih partija.
Dve stvari „smetaju“ u Nacrtu rezolucije o Kosovu koju je Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podneo lord Rasel-Džonston, ocenio je šef srpske delegacije u toj skupštini Miloš Aligrudić.
On je novinarima iz Srbije rekao da u predlogu nove rezolucije o razvoju u procesu rešavanja statusa Kosova nema reference na nezavisnost, ali je dodao da se pažljivije čitajući tekst „može videti da postoji zalaganje za nezavisnost Kosova i Metohije“.
– Prvi deo koji smeta odnosi se na stav da su pregovori iscrpljeni i to više zvuči kao presuda iz koje sledi logičan zaključak da UN treba da nametnu rešenje stranama – rekao je Aligrudić i dodao da Beograd smatra da pregovori nisu iscrpljeni, budući da pravih pregovora nije ni bilo.
Šef srpske delegacije je naveo da je drugi veliki problem što se „podržava EU da učestvuje sa svojom misijom na Kosovu i što se EU poziva da ima jedinstven stav po pitanju mogućeg proglašenja nezavisnosti Kosova“.
– Kad se spoje sve stvari u tekstu ispada praktično da se time EU poziva da se opredeli za nezavisnost Kosova – ocenio je Aligrudić i objasnio da se Parlamentarna skupština poziva na to, iako za to nije nadležna.
On je rekao da je srpska delegacija na zasedanju političkog komiteta juče ujutro uspela da izmeni deo koji govori o nezavisnosti. Praktično su prihvaćena dva amandmana koji se odnose na nametanje rešenja, rekao je Aligrudić, dodajući da će na poslepodnevnom delu zasedanja srpska delegacija pokušati da progura još neke amandmane i da, ukoliko budu usvojeni, nema razloga da srpska delegacija ne glasa za tekst rezolucije.
Ipak, Amandmani koje su na Nacrt rezolucije podneli predstavnici Srbije i Rusije „većinom nisu prihvaćeni“, rekao je za agenciju Beta lord Rasel-Džonston.
– Prihvaćeni su jedan ili dva amandmana, koji po meni ne čine značajniju razliku – rekao je lord Rasel-Džonston.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari