Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Opozicija je oštro kritikovala dokument, navodeći da platforma ne štiti državnost Kosova u ovom dijalogu, preneo je RTK2.

Platforma za dijalog sa Srbijom nije usvojena jer je od devet prisutnih članova Odbora za spolje poslove pet glasalo za, dok preostala ćetiri člana nisu učestvovala u glasanju.

Članovi Odbora iz opozicionih stranaka oštro su kritikovali platformu za dijalog, ističući da dokument ne štiti državnost i suverenitet Kosova, sa čime se saglasila i predsednica Odbora Vjosa Osmani.

“Ova platforma se ne bavi ulogom drugih državnih institucija, predsednik nema pravo da stvara nove pozicije, već samo da brani poziciju vlade. Štetno je i neprihvatljivo i to što Kosovo ne može da se pridruži međunarodnim organizacijama i stranim agencijama dok ne postigne sporazum sa Srbijom“, rekla je Osmani i dodala da je bez donošenja zakona o dijalogu svaki dokument nevažeći.

Zamenik Samoopredeljenja i član odbora Gljauk Konjufca smatra da se ovom platformom vlada nije jasno pozicionirala u odnosu na ulogu predsednika u ovom procesu.

„Mora postojati samo jedna platforma, s to je da zaustavi predsednika Hašima Tačija da ostvari svoje ciljeve o podeli Kosova“, rekao je Konjufca.

Na to je reagovala poslanica DPK Evgenija Tači koja je rekla da niko ni u jednom trenutku nije rekao da će doći do podele ili razmene teritorije.

“Nikada nismo rekli da želimo razmenu teritorije. Ko je ovde od vas protiv ujedinjenja sa Preševom? Žao mi je što je Srbija uspela da uspostavi svoje mišljenje u Skupštini“, rekla je Tači.

Poslanik Nisme Zafir Beriša smatra da su platforma i zakon o samom dijalogu pokušaj vlasti Kosova da ojačaju institucionalnu uloga Kosova u dijalogu.

Potpredsednica odbora Time Kadrijaj veruje da platforma i ovaj zakon Kosovu obezbeđuju teritorijalni suverenitet i integritet, kao i granice određene proglašenjem nezavisnosti 17. februara 2008. godine.

Predstavnici Srpske liste nisu učestvovali u radu Odbora, a prevod za srpske medije nije bio obezbeđen.

Povezani tekstovi