Odbori SNS rade "punom parom", mogući izbori u decembru 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Moguće je da će novi parlamentarni izbori biti održani već u decembru, a da se glasanje za predsednika države i lokalne vlasti u Beogradu organizuje u martu 2022. godine, saznaje Danas nezvanično od izvora s političke scene Srbije.

Kako objašnjavaju naši sagovornici, predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić želi da se „što ranije izađe na birališta i glasa za novi sastav Narodne skupštine, „jer na republičkom nivou očekuje bolje rezultate, koji bi trebalo da budu ohrabrujući za birače SNS na lokalnom nivou“.

„Odbori naprednjaka rade ovih sedmica punom parom na mobilizaciji članstva, proveri sigurnih glasova i učlanjavanju u stranku“, ističu izvori Danasa.

Istovremeno, spekuliše se da je „pitanje vremena“ kada će predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić preći u SNS.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, Šapić će „sigurno biti kandidat za gradonačelnika naprednjaka“, ali će tek biti „doneta taktička odluka sa koje funkcije će ući u tu trku“.

Jedan od razloga za raspisivanje parlamentarnih izbora za kraj ove godine odnosio bi se, smatra se, na želju Vučića da „ne dozvoli da opozicija dobije veći prostor u medijima sa nacionalnom frekvencijom znatno pre novog izlaska na birališta“.

Odbori SNS rade "punom parom", mogući izbori u decembru 2

U tom kontekstu, tvrdi se da vladajuća stranka „jeste spremna da u izvesnoj meri“ ispuni zahteve opozicije za unapređenje izbornih uslova, zbog čega će, veruje se, već u martu početi međustranački dijalog pod okriljem Evropskog parlamenta, ali da „nije voljna da televizijske debate i slično budu organizovane mesecima pre izbora, već što je kraće moguće“.

S druge strane, opozicione partije i pokreti žele da se za novi saziv parlamenta glasa što kasnije, kako bi se desile značajne promene u vezi sa medijskom zastupljenošću „kritičara režima“ i izbornim sistemom, uključujući unapređenje kontrole na glasačkim mestima.

Da podsetimo, Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare 20. oktobra 2020. godine rekao je da su vlada koja se bude formirala i skupština ograničenog trajanja. Parlamentarni, zajedno sa predsedničkim izborima biće najkasnije 3. aprila 2022. godine, rekao je predsednik Srbije.

Pre samo nedelju dana Vučić je izjavio da ministri treba da „vrate energiju, entuzijazam, da ne razmišljaju o sledećim izborima i ne bave se svojom pozicijom na izborima, već radom i onim što će ostati iza nas“.

Uzajamne čestitke zbog borbe protiv mafije

Na sednici parlamenta Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, i Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, razmenili su juče čestitke, zahvalnost i podršku u borbi protiv mafije.

Dačić je čestitao MUP-u, predsedniku Srbije, BIA i Tužilaštvu na uspešnoj akciji hapšenja kriminalaca, Aleksandar Vulin odgovorio je da je „borba protiv mafije nemoguća bez skupštine i učešća svakog poslanika“.

Vulin je naveo da je predsednik Aleksandar Vučić objavio rat mafiji, da je o tome govorio mnogo puta, kao i da je posebno odlučno to rekao pre 100 dana kada su predstavnici vanparlamentarnih opozicionih stranaka počeli da ismevaju ono što je rekao.

Poslanici su tokom rasprave hvalili borbu protiv mafije koju sprovodi država, a koju je predsednik Vučić najavio. Uz čestitke Vučiću i Vulinu u borbi protiv mafije, čulo se i da je u borbi protiv organizovanog kriminala policija uvek dobro radila svoj deo posla, ali da su pojedinci iz suda i tužilaštva često donosili presude povratnicima u kriminalu sa minimalnom, a ne maksimalnom kaznom ili ih čak oslobađali.

Tokom rasprave bilo je reči i o sporazumu o saradnji u oblasti odbrane sa Kraljevinom Lesoto, kao i sporazumu o saradnji sa Severnom Makedonijom u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata. „Kraljevina Lesoto je jedna od 18 država koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova i veoma smo zahvalni na bezuslovnoj podršci u očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta – istakao je Đorđe Milićević (SPS)“. M. R. Milenković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari