Odbrana Mladića: Odbaciti žalbu Tužilaštva 1Ratko Mladić Foto: EPA / TOUSSAINT KLUITERS (arhiva)

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da odbaci žalbu Tužilaštva na odluku kojom je odbijen zahtev da se imenuje veće koje bi proverilo odluku da se iz žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću isključi troje sudija.

Mladićeva odbrana je u podnesku zatražila da se žalba Tužilaštva odbije jer joj nedostaje pravni osnov ili na osnovu toga što nema vidljivih grešaka u odluci MMKS, prenosi BIRN.

Prema navodima odbrane, Tužilaštvo nema pravni osnov za žalbu na odluku kojom je sudija Joseph Chiondo Masanche odbio zahtev da se imenuje tročlano veće.

Tužilaštvo nije uspelo da utvrdi greške u pobijanoj odluci, navedeno je u podnesku odbrane.

Haški tužioci su ranije tražili da se preispita odluka kojom je odbijeno osnivanje tročlanog veća čiji je zadatak trebalo da bude da “utvrdi posledice odluke” da se promene tri člana Žalbenog veća u predmetu protiv Mladića, prenosi BIRN.

Sudija Joseph Chiondo Masanche je u svojoj odluci sredinom ovog meseca naznačio da zahtevu tužilaca “nedostaje bilo kakav pravni osnov” i zbog toga ga odbio.

Ranije je sudija Žan-Klode Antoneti prihvatio zahtev odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Teodor Meron te Karmel Agius i Daqun Liu.

Kako je u svojoj odluci naveo Antoneti, sudije Meron, Agius i Liu “deluju pristrasno” s obzirom da su u ranijim predmetima u Hagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Predsednik MMKS-a Teodor Meron se nakon zahteva Tužilaštva izuzeo iz procesa odlučivanja da se iz žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću isključi troje sudija.

Meron je u odluci obrazložio da se izuzima iz ovog procesa s obzirom na to da je i sam jedan od sudija koji su isključeni iz postupka protiv Mladića.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih opština.

Žalbe na presudu podneli su i odbrana i haški tužioci, a konačna presuda treba da buude izrečena naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari