Odloženo potvrđivanje kandidata iz Srpske liste za gradonačelnike opština na severu 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) nisu doneli odluku o potvrđivanju kandidata za izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova iz redova Srpske liste jer se protiv njihovog potvrđivanja izjasnilo dvoje članova Centralne izborne komisije iz Samoopredeljenja.

Posle pauze koja je data na zahtev člana CIK-a iz DSK, sastanak je odložen do daljnjeg.

Dva člana pokreta Samoopredeljenje su se izjasnila protiv predloga Kancelarije za registraciju političkih partija i potvrđivanje o potvrđivanju kandidata Srpske liste za gradonačelnike.

Za potvrđivanje kandidata prijavljenih za učešće na izborima za gradonačelnike četiri opštine na Severu, potrebno je osam glasova komisije, odnosno dve trećine glasova.

Predsednik Kosova Hašim Tači je imenovao devet od 11 članova CIK-a, tako da zbog protivljenja Samoopredelenja oni nisu mogli biti potvrđeni do sada.

„Ostavke (srpskih predstavnika) su podnete uz kršenje ustavnog i pravnog poretka. Pored prava da se kandidujete i da se za vas glasa, tu je i pravo da se građanima osiguraju usluge lokalne samouprave, a to pravo im je bilo uskraćeno poslednjih pet meseci. Trojica kandidata su bivši gradonačelnici. Njihove ostavke su u suprotnosti sa ustavom i zakonom. Čekao sam dodatni dokaz da se distanciraju od načina referisanja u ostavkama. Lično smatram da su oni izgubili ustavno pravo da se kandiduju kada su Republiku nazvali Kosovo i Metohija. A bilo je pritisaka i na druge kandidate da se ne kandiduju za izbore“, prištinski mediji prenose izjavu Adnana Rustemija iz Samoopredeljenja.

Član CIK-a iz redova Srpske liste, Stevan Veselinović, istakao je da je Srpska lista podnela prijavu u skladu sa zakonom i da se ne treba protiviti kandidiatima koje je predložila Srpska lista.

I član DSK u CIK-u, Fljorijan Duši, smatra da posle preporuke Kancelarije za registraciju političkih partija CIK ne treba da izlazi van svojih nadležnosti, jer, po njemu, postoje druge institucije zadužene za izbore koji će obavezati CIK da postupi po svojim pravilima.

„Ideja da su dali ostavke i da nemaju pravo da se ponovo kandiduju stvoriće opasan presedan. Dešavalo se da su partije srušile sebe na osnovu usmenih predloga, prema tome, znači da bi i njima trebalo zabraniti kandidovanje. Treba da izbegnemo donošenje političkih ocena koje se ne odnose na CIK“, rekao je Duši.

I predsednica CIK-a, Valjdete Daka, pozvala je sve članove da sprovedu zakon i uzdrže se od političkih uticaja, prenela je Koha.

„Ovo je ustavna obaveza koju smo preuzeli kada smo imenovani. Imamo potrebu za prethodnim konsultovanjem“, rekla je Daka.

Prema kosovskom zakonodavstvu o izborima na odluke CIK-a se mogu podneti žalbe Izbornoj komisiji za predstavke i žalbe, Vrhovnom i Ustavnom sudu Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači je za 19. maj zakazao vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić nakon što su gradonačelnici tih opština u novembru prošle godine podeli ostavke na svoje funkcije nakon uvođenja taksi od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne io Hercegovine i hapšenja četvorice osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari