"Odluka CIK-a najdirektnije kršenje ustavnog poretka koji su uspostavili sami Albanci" 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Srpska lista ocenila je danas da odluka Centralne izborne komisije (CIK)u Prištini da se onemogući učešće te stranke na lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, predstavlja „najdirektnije kršenje ustavnog poretka uspostavljenog upravo voljom albanskih političkih aktera“.

Lista je u saopštenju ocenila da su njeni kandidati odlukom CIK-a „diskvalifikovani iz izbornog procesa zbog svojih programskih opredeljenja i činjenice da nastupaju u ime ubedljive većine Srba na Kosovu i Metohiji“.„Kao takvi nismo ‘privatni Srbi’ kosovskih Albanaca, te bismo bili i neprikosnoveni favoriti na predstojećim izborima u četiri opštine na severu. Da stvar bude gora, naši kandidati su sprečeni da učestvuju na izborima voljom Samoopredeljenja, stranke koja ima svoje kandidate na tim izborima, tako da pred sobom imamo potpuno neverovatan slučaj političkog sukoba interesa i kršenje najosnovnijih postulata demokratije“, navela je Srpska lista.

Podsećajući da se „čak i prema Ustavu koji je usvojen u Prištini, Srbima garantuje pravo da biraju i da budu birani“, Srpska lista je ocenila da je „ovakav vid političke prakse Centralne izborne komisije i partija kosovskih Albanaca, najdirektnije kršenje ustavnog poretka uspostavljenog upravo voljom albanskih političkih aktera“.

Lista je dodala da će odluku o daljim koracima, „kao i do sada“, doneti nakon konsultacija sa državnim vrhom Srbije.

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) nije danas potvrdila kandidate Srpske liste za gradonačelnike četiri opština na severu Kosova jer za taj predlog nisu glasali članovi iz Samoopredeljenja.

Za potvrđivanje kandidata je glasalo sedam članova CIK-a iz ostalih stranaka, dok su se članovi iz Samoopredeljenja uzdržali, što je onemogućilo obezbeđivanje osam glasova što predstavlja dve trećine ukupnog broja od 11 članova CIK-a.

Predsednik Kosova Hašim Tači je za 19. maj zakazao vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić jer su gradonačelnici tih opština u novembru prošle godine podneli ostavke posle uvođenja taksi od 100 odsto na uvoz srpske robe i hapšenja četvorice osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari