Održana Prva sednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor Vlade Srbije 1Foto: Press MDULS

Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor, kojoj je predsedavala predsednica Komisije, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, održala je danas Prvu sednicu u novom sazivu.

Ministarka MDULS pozdravila je do sada sprovedene aktivnosti na unapređenju zakonodavnog okvira za inspekcijski nadzor i njegovoj digitalizaciji, kao i pomake ka popravljanju materijalnog statusa inspektora i istakla da će se, kao predsednik ovog tela, truditi da rad Komisije bude efikasniji.

Na sednici je podnet Izveštaj o radu Radne grupe za koordinaciju republičkih inspekcija radi primene mera za suzbijanje širenja virusa Kovid-19.

Od oktobra ove godine 2.000 inspektora, iz 44 inspekcije na republičkom nivou, zajedno vrši kontrolu mera na suzbijanju virusa Kovid-19.

Do danas gotovo je dupliran ukupan broj izvršenih nadzora u oblastima, odnosno, objektima u kojima primena mera ima najveći efekat na sprečavanje širenja virusa, a promenom zakononske regulative i davanjem širih ovlašćenja miliciji i komunalnoj miliciji, kao i nova kaznena politika, smanjen je broj prekršajnih postupaka pred sudovima, jedan je od zaključaka Izveštaja.

Posebna pažnja na sednici posvećena je realizaciji Projekta e-Inspektor, koji predstavlja alat za inspekcijski nadzor, kao i rezultatima dosadašnjeg rada Kontakt centra republičkih inspekcija za predstavke u oblasti inspekcijskog nadzora i pritužbe na rad službenih lica inspekcije.

Koordinaciona komisija je međuresorno koordinaciono telo, čiji je zadatak koordinacija rada inspekcija u unapređenje delotvornosti inspekcijskog nadzora, a kojim predsedava resorni ministar zadužen za pitanja državne uprave i lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari