Ogoljena slika loše države 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Država je morala da bude bolje pripremljena za pandemiju, a vanredno stanje je ogolilo u kakvom stanju nam se nalazi zdravstvo i vlast koja politizuje svaku temu, kažu za Danas pojedini učesnici parlamentarnih i lokalnih izbora koje smo pitali da ocene političke odluke i dešavanja tokom vanrednog stanja.

Aleksandar Ivanović, predsednik Gradskog odbora SDS u Beogradu, (ova stranka izlazi na izbore za opštinu Vračar), za naš list kaže da smo tokom tog perioda smo brzo prelazili iz krajnosti „ovo je najsmešniji virus u istoriji, idite u šoping u Milano“, pa sve do „sva groblja nam neće biti dovoljna ako se ne pridržavamo propisanih mera“.

– Što je svakako neodgovorno i šizofreno. Vanredno stanje je ogolilo istinu, verujem da je sada svima jasno u kako lošem stanju nam se nalazi zdravstveni sistem, koji je koronu preživeo samo zahvaljujući fanatičnom i požrtvovanom pristupu zdravstvenih radnika, koji apsolutno nemaju nikakve uslove za rad, od niskih primanja, pa do nedostatka zaštitne opreme, zbog čega im je i život bio ugrožen. Odgovor na takvo stanje u zdravstvu ne sme da se završi sa onim aplauzom podrške u 20 sati, ili uplatom od 100 evra. Gruba zloupotreba vanrednog stanja za ličnu promociju predsednika Srbije, kao i niz potpuno neracionalnih mera je probudio gnev građana koji se manifestovao lupanjem u šerpe svako veče. Vlast je na to odgovorila organizovanjem huligana koji su sa krovova naših zgrada palili baklje i navijajući etiketirali lidere opozicije. Nakon osam godina, vlast ni ovu priliku nije propustila da u srpsko društvo izlije agresiju i poseje mržnju, jer se samo u takvom ambijentu dobro snalazi, navodi on.

Dok Žika Gojković, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, ukazuje na to da Srbija nije doživela epilog koje su imale druge zemlje, ekonomski mnogo jače od nas, jer su političke odluke bile u sprezi sa strukom.

– Ali smatram da je država morala da bude bolje pripremljena i fleksibilnija prema našim državljanima u inostranstvu, pogotovo prema onima bez stalnog posla i boravka – kaže on za naš list.

Milica Đurđević Stamenkovski, nosilac liste Zavetnici, podseća da je pre proglašenja epidemije gostovala u emisiji sa ministrom Lončarom, koji je omalovažavajućim tonom odbacio sva moja upozorenja da korona preti i Srbiji i da moramo delovati preventivno kako bismo zaštitili živote i zdravlje građana.

– Optužio me je da želim da zatvaram granice i zabranjujem javne skupove zbog virusa koji je malo jači od kisele vode. Sedam dana kasnije vlast je panično sejala strah i pretila da će groblja biti puna. Mislim da to dovoljno ilustruje površnost i neozbiljnost, ali i politizaciju svake teme. Kovid će ostati iza nas, ali će se posledice epidemije duboko odraziti na ekonomiju. Jaz između bogatih i siromašnih postaće samo veći, ukoliko država hitno ne usvoji mere za favorizaciju domaće privrede – navodi ona za Danas.

Posle vanrednog stanja predsednik države je odlučio da svi punoletni građani dobiju pomoć od 100 evra.

Đurđević Stamenkovski odgovarajući na pitanje smatra li da će državna novčana pomoć uticati na broj glasova za vlast, odgovara da ne može da zaobiđe činjenicu da je aplikacija za 100 evra plaćena više od milion evra, iako je svaki prosečan IT stručnjak mogao da izradi ovaj softver za svega nekoliko desetina hiljada evra.

– To pokazuje da se svaka prilika koristi za nameštene tendere i pljačku građana. Država je trebalo da pomogne one delatnike koji su podneli najveći teret u doba korone. Drugačija preraspodela bi donela daleko veći efekat. Ne možemo ista davanja pružati velikim trgovinskim lancima i apotekama koje su imale 800 puta veći profit i frizerskim salonima i ugostiteljskim objektima, na primer – kaže ona.

Lider POKS pak smatra da sve zavisi od čoveka.

– Ako će neko dati glas na osnovu nekoliko hiljada dinara, onda smo mi zemlja u kojoj je sve na prodaju. Želim da verujem da će većina gledati ipak neke druge parametre, koji mogu da dovedu do promene celog okoštalog i rigidnog sistema vrednosti, koji živimo decenijama i nije ga promenila nijedna politička organizacija. Koalicija Za Kraljevinu Srbiju nudi upravo to – kaže Gojković.

Dok Ivanović naglašava da je namera vlasti da kroz tu vrstu finansijske podrške poboljša svoju poziciju na izborima.

– Uostalom, ta pomoć je samo obećavana za vreme vanrednog stanja, a isplaćuje se pred održavanje izbora, što dosta govori – zaključuje Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari