Ogromni dugovi javnih komunalnih preduzeća mogu da “potope” Grad Niš 1Foto: Savez za Srbiju

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Branislav Jovanović rekao je večeras u Nišu da je stanje u niškim javnim komunalnim preduzećima u toj meri katastrofalno da bi “moglo finansijski da potopi Grad”, a da Grad “pokriva” njihove milionske gubitke i korupciju jer im se “sprema privatizacija”.

– Gradonačelnik (Darko Bulatović) je na poslednjoj sednici Skupštine grada kazao da se Grad Niš nije zadužio ni dinar, ali nije kazao da su se zato gradska javna i javna komunalna preduzeća zadužila do guše, i da te dugove pokriva Grad. Na skoro svakoj sednici Skupštine grada su na dnevnom redu budžetska davanja javnim i javnim komunalnim preduzećima za pokrivanje dugova. Pri tom, do sada niko nije odgovarao za te dubioze i javašluk, što budi ozbiljnu sumnju u korupciju. Cilj takvog ponašanja Grada je predstojeća privatizacija tih preduzeća- kazao je Jovanović na 12. Niškoj zoni slobode.

Jovanović je precizirao da Grad duguje JKP Mediani  400 miliona dinara, a da je to komunalno preduzeće za opremu koju je kupilo moralo da uzme kredit, tako da njegov ukupni dug sada iznosi “oko 1,5 miliona evra”. Prema njegovim rečima, Gradska toplana “nije mogla da uzme kredit za remont jer je već pod velikim kreditima”, ne gradi nove toplovode, a u poslednje vreme se retko koja zgrada priključuje na daljinsko grejanje, pa je nagomilane probleme ovih dana pokušala da reši ulaskom u javno- privatno partnerstvo.

On je podsetio da je Skupština grada nedavno donela i odluke o izdvajanju 25 miliona dinara za JKP Tržnica, kao i ukupno 76 miliona dinara za Dečiju ustanovu “Pčelica”. Dečije odmaralište Divljana je uništeno zbog dugova u koje je zapalo, pa će Grad uskoro morati da rešava i taj problem.

Dejan Ilić, predsednik Udruženih sindikata „Sloga“ za jug Srbije, dodao je da se radnicima u javnom komunalnom sektoru smanjuju zarade jer se stalno povećava broj zaposlenih, a ukupna masa za plate ostaje ista. Takva pogubna praksa mora da prestane, kazao je on.

– Pri tom se ne zapošljavaju ljudi po kriterijumu stručnosti već isključivo partijski ljudi. Patokratija u Nišu je dovedena do savršenstva. Kad god neko treba da se zaposli, od najobičnijeg komunalca koji na ulici skuplja otpad pa nadalje, ne gleda se samo da li je član vladajuće stranke, već i koliko je učestvovao u stranačkim akcijama, koliko puta je bio na mitinzima podrške Aleksandru Vučiću, bilo državnim ili stranačkim…- kazao je Ilić.

On je dodao da za to vreme niška javna komunalna preduzeća, koja su gubitaši, funkcioniše tako što su “jedni drugima žiranti pri podizanju novih kredita”. Takva zaduživanja u krajnjem plaćaju potrošači kroz cene komunalnih usluga, kazao je on, uz zaključak da je jedino rešenje za izuzetno loše stanje u javnom komunalnom sektoru restruktuiranje tih preuzeća.

Nišku zonu slobode organizuju Savez za Srbiju (SzS), Pokret slobodnih građana, Nova stranka, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“. U niškom SzS su Demokratska stranka, SSP, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret za preokret, Zdrava Srbija, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ i  sindikat  „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari