Oko kojih beogradskih tema opozicja može da se dogovori i sarađuje? 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Zaštita životne sredine, pre svega vode i vazduha, je sada najvažnija tema u Beogradu. A tu su i saobraćaj, energetika i poljoprivreda, kaže za Danas Branimir Kuzmanović, predsednik Gradskog odbora DS u Beogradu, odgovarajući na pitanje koje teme u glavnom gradu mogu da približe opoziciju i oko kojih ona može da se dogovori uoči beogradskih izbora.

Nedavno predstavljeno istraživanje Demostata je pokazalo da opozicija ima šansu da u glavnom gradu osvoji veći broj glasova od vladajuće SNS, ali da je za to potreban dogovor i sinergija koja bi onemogućila rasipanje glasova.

Međutim, kako sada stvari stoje nemoguće je potpuno ujedinjenje opozicije koja će na predstojeće izbore verovatno izaći u više kolona.

Ali , postavlja se pitanje postoje li teme u glavnom gradu oko kojih se opozicija slaže i na kojima bi zajednički mogla da radi i bori se protiv vlasti.

Branimir Kuzmanović navodi da su beogradske demokrate poslale svim opozicionim strankama u Beogradu predlog o zajedničkom radu na zaštiti životne sredine, prevashodno vode i vazduha.

– Sarađivaćemo sa svim strankama koje su se na taj poziv odazvale kako bismo ostvarili “Zeleni dogovor”. Smatramo da je to najvažnija tema danas. Nisu se svi odazvali, što je meni lično nerazumljivo. Takođe, spremni smo da sarađujemo i udružimo znanje na temama saobraćaja, energetike, poljoprivrede i još nekim važnim temama za građane Beograda. Kontrola fer izbora, ako takvih bude, je još jedno mesto gde opozicione stranke mogu da sarađuju – navodi on.

Kako dodaje, pitanje da li je moguća saradnja ne zavisi od DS, jer smo mi za saradnju raspoloženi, već od onih stranaka koje misle da je njihov samostalan nastup nešto što donosi boljitak građanima.

– Po meni pogrešno, jer građani žele dobru upravu u Beogradu, a ona bez saradnje nije moguća. Ljudi mogu da budu demotivisani da na izbore izađu, ako budu u strahu da se nakon izbora ne može formirati dobra uprava zbog nesaradnje opozicionih stranaka – ukazuje on.

Na pitanje ko se odazvao na njihov predlog, on odgovara da treba još sačekati „jer mi verujemo da će sve ozbiljne i iskrene opozicione stranke razumeti koliko je to važno”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari