Oko trista ruskih bezbednjaka već u Ambasadi u Beogradu 1Foto: EPA-SRDJAN-SUKI

Najobučeniji ruski bezbednjaci već gotovo nedelju dana u Beogradu „čiste“ teren kako bi sutrašnja poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina protekla bez i najmanjeg incidenta.

Istovremeno, srpska policija angažovaće sutra 80 odsto svojih kapaciteta, a isto će učiniti i Bezbednosno-informativna agencija (BIA), kažu za Danas izvori iz bezbednosnih krugova. Kako preciziraju naši sagovornici „između 300 i 350 ruskih bezbednjaka već je stacionirano u Ambasadi Rusije u Beogradu, kao i u sedištu Naftne industrije Srbije (NIS) u Novom Sadu“.

„U Srbiju je došlo i 200 takozvanih „Putinovih senki“ – jedinica Federalne službe za zaštitu, koja čini najuži krug obezbeđenja, navode izvori Danasa. Kada je reč o srpskoj policiji, kako saznajemo, biće angažovano nekoliko hiljada pripadnika MUP-a.

„Na ulice Beograda biće raspoređeno više hiljada policajaca u uniformi i civilu. Određeni timovi imaju ulogu obezbeđivanja same posete, dok su druge ekipe dobile zaduženja koja se tiču osmatranja i sprečavanja eventualnih napada na Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, ističu naši sagovornici, koji napominju: „pored ulica, oni će obezbeđivati sve prostore po kojima će se kretati Putin i Vučić – aerodrom „Nikola Tesla“, groblje oslobodilaca Beograda, Palatu Srbija, Hram Svetog Save… Sve trase kretanja Putina i Vučića obezbeđivaće i srpski snajperisti…

Portal Sputnjik navodi da će, što se tiče Vojske Srbije, u obezbeđenju Putina učestvovati tri srpska „miga“ koji će pratiti avion predsednika Rusije od momenta kada uđe u vazdušni prostor Srbije, a do tada će na njega motriti ruska protivvazdušna odbrana.

Prema našim saznanjima, BIA, „koja radi na obaveštajnom delu posla, već nekoliko sedmica pojačano kontroliše ko ulazi i izlazi iz Srbije“, a obavila je i razgovore sa „više bezbednosno interesantnih osoba“.

Mada još nije obelodanjen zvaničan raspored posete predsednika Rusije, gotovo je izvesno da se Putin neće odvojeno sastajati sa bivšim predsednikom Srbije i aktuelnim šefom Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom Tomislavom Nikolićem, rečeno je Danasu u diplomatskim krugovima. Prema navodima naših sagovornika, očekuje se da Nikolić prisustvuje ceremoniji dočeka ruskog lidera ispred Palate Srbija, ali „teško da će njih dvojica razgovarati oči u oči“. „Ruska strana, za sada, nije iskazala želju da se Nikolić i Putin odvojeno susretnu, a ni domaćin posete, predsednik Srbije nije na tome insistirao“, navode naši izvori.

Očekuje se da se Putin i Vučić „makar kratko“ obrate okupljenima na skupu ispred Hrama Svetog Save, čiji početak je najavljen za 15 sati, u formalnoj organizaciji Centra za razvoj Beograda. Kako je ranije najavljeno, učesnici će se kretati od Palate Albanije, preko Ulice kralja Milana, Slavije i Bulevara oslobođenja, do platoa ispred Hrama Svetog Save. Prema ranijim saznanjima Danasa, iz centrale Srpske napredne stranke odborima SNS širom Srbije poslate su „kvote“ o broju ljudi koji treba da dođu u Beograd i prisustvuju tom mitingu, i očekuje se dolazak oko 1.000 autobusa u prestonicu Srbije, koji će uglavnom biti parkirani ispred Sava centra.

Uprkos ranijim spekulacijama, diplomate sada nezvanično tvrde da predsednici Srbije i Rusije najverovatnije neće obići vojvođansko selo Banstol, čiji meštani grade crkvu u narodu poznatu kao „Putinova crkva“. Kako objašnjavaju diplomatski izvori Danasa, „oni neće ići u Vojvodinu s obzirom na malo vremena za Putinovu posetu, zgusnut raspored, mere obezbeđenja, a i činjenicu da je ta crkva još u izgradnji“.

Javne i tajne poruke Kremlja

Diplomate i stručnjaci za spoljnu politiku navode za naš list da će u obraćanju medijima, koje se očekuje nakon susreta Putina i Vučića i sastanka delegacija dveju država u Palati Srbija, ruski predsednik ponoviti da rešenje za Kosovo treba tražiti u okviru Rezolucije 1244 SB UN i da će izraziti podršku Rusije sporazumu koji, eventualno, postignu Beograd i Priština. „Uprkos takvim javnim porukama, jasno je da Rusiji što se Kosova tiče odgovara nerešeno pitanje i zamrznut konflikt jer smatra da se time sprečava da se države regiona, uključujući Srbiju, usmere ka evroatlantskim integracijama. Zapad je, praktično, eliminisao Rusiju iz Crne Gore i Makedonije, a sada ključni igrači na Zapadu, uključujući SAD, aktivno rade na tome da se postigne sporazum Beograd-Priština i da posle toga, po njima nezavisne države, Srbija i Kosovo, krenu ka članstvu u NATO-u i EU. Rusija se, naprotiv, zalaže za status kvo na Kosovu“, preciziraju izvori Danasa.

Srpski krak turskog toka

Ekonomski stručnjaci za Danas navode da očekuju da će Putin i Vučić razgovarati i o „srpskom kraku Turskog toka“. Kako preciziraju, „jedino ako prolazi preko teritorije Srbije ovaj gasovod će biti u ruskom većinskom vlasništvu, bez obzira na treći energetski paket Evropske unije“. Kako je ranije najavljeno, tokom posete ruskog predsednika biće potpisano dvadesetak sporazuma. RTS je juče preneo da će biti potpisani sporazumi iz oblasti infrastrukture, energetike, obrazovanja (saradnja univerziteta koja će, između ostalog, omogućiti da se mnogi veći broj srpskih studenata, uz stipendije, školuje u Rusiji), te iz oblasti inovacija, tehnološkog napretka i digitalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari