Olenik: Sa Sergejem će ostati dva člana Predsedništva 1Foto: FoNet Aleksandar Levajković

Dogovorom novog rukovodstva Pokreta slobodnih građana i Saveza za Srbiju o zajedničkoj izbornoj listi, ideja bojkota izbora pod ovim uslovima je značajno oslabljena dok je estradizacija politike dobila novi zamah, ocenjuje za Danas Aleksandar Olenik, protivkandidat Sergeja Trifunovića u trci za predsednika Pokreta slobodnih građana.

Trifunović je 26. januara izabran za novog predsednika PSG, nakon što se Saša Janković u decembru povukao iz politike. Aleksandar Olenik pak planira da zajedno sa kolegama iz te organizacije, nezadovoljnih izborom glumca Trifunovića, krajem meseca formira novi pokret.

Olenik ističe da je razlog zbog kojeg, kako kaže za naš list, stvara građansku opoziciju koja neće praviti kompromise po pitanju evropskih integracija, koja neće „gurati glavu u pesak“ u vezi sa Kosovom i koja neće pristati na paralelnu stvarnost koju, ističe ovaj advokat po profesiji, sada živimo.

– U ovom trenutku imamo koaliciju na vlasti gde su socijalisti, desničari i osuđeni ratni zločinci i to bez obzira na bilo kakvu politiku. U do sada udruženom delu opozicije – Savezu za Srbiju, takođe imamo i socijaliste i monarhiste i desničare, ali bez i jedne isključivo građanske organizacije, i tako i treba da bude jer vrednosti za koje se zalažu ove dve političke grupacije nisu i vrednosti građanske Srbije. Ako pogledamo vodeće ličnosti ove dve političke grupacije, onda jasno vidimo da su u pitanju osobe koje se međusobno smenjuju na vlasti u zadnjih 30 godina i čije rezultate vladanja osetimo svi mi koji smo ostali ovde a posebno oni koji su otišli – smatra lider budućeg pokreta koji će nastati iz PSG.

On napominje da će u aktuelnom Predsedništvu PSG, na čijem je čelu Sergej Trifunović, ostati samo dva člana. Kao najvažnije ističe predviđanje da će većina odbora u Beogradu i veći broj odbora van Beograda preći u novi Pokret i to negde, najavljuje sagovornik Danasa, u skladu sa rezultatima glasanja na skupštini.

– Nakon osnivanja novog Pokreta, potrebno je da se okrenemo građanima i to na ulici. Ulica nije naš prvi izbor, ali nam je jedina ostala jer su mediji pod strogom kontrolom. Kad kažemo ulica, tu mislimo i na trenutne proteste koje podržavamo i u kojima aktivno učestvujemo, ali prvenstveno mislimo na bojkot najavljenih izbora pa čak i poziv na građansku neposlušnost – kaže Aleksandar Olenik.

Napominje da je njegov ulazak u svet politike neraskidivo vezan za želju da Srbija, konačno i nepovratno, bude deo evropske porodice naroda i država.

– Za ovo ima puno razloga, ali su dva najvažnija: evropski sistem vrednosti i stvaranje društva jednakih šansi za sve. Evropski sistem vrednosti, između ostalog, znači i čoveka u centru pažnje – kao osnovnu političku ideju, zatim državu koja svojim institucijama obezbeđuje stvarnu podelu vlasti, stvarnu vladavinu prava, pravnu i socijalnu sigurnost, što na kraju dovodi i do društva jednakih šansi za sve. Svako zalaganje za napuštanje evropskih integracija, javno ili tajno (u slučaju vladajuće koalicije), proizvodi štetu svim građanima i direktno je suprotno svim mojim političkim ciljevima te smo prinuđeni da osnujemo novi Pokret – objašnjava Olenik motive za formiranje novog pokreta na čijem će čelu biti.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku postoje samo lokalne političke organizacije sa građanskim političkim programom, zato je, smatra on, krajnje vreme za formiranje prave građanske opozicije a zatim i za njeno ukrupnjavanje kroz udruživanje sa svim lokalnim građanskim organizacijama. Zato je, dodaje Olenik, ideja ujedinjavanja i stvaranja prave građanske opozicije razlog osnivanja građanskog Pokreta.

– Osnovu političkog programa novog pokreta određuje dosledno zalaganje za “Srbiju na zapadu“. To je najpreciznija ali i najopštija politička odrednica novog pokreta i njegovog političkog delovanja. Konkretnije, novi pokret ne osnivamo zbog personalnih rešenja već zbog odustajanja PSG od dosadašnje politike i ulaska u grupu raznih političkih organizacija bez jasnih političkih opredeljenja koje se oslanjaju na čist populizam. Pored populizma i estradizacije, pristajanje na zajedničku izbornu listu na kojoj su i članovi Dveri ali i ‘Narodne stranke, dovodi do zaokreta u desno, odnosno do još jačeg uticaja prošlovekovnih, nacionalističkih i konzervativnih političkih ideja na naše društvo i državu. U ovome ja lično, ali i svi ostali članovi novog pokreta vidimo najveću opasnost po naše društvo, stoga smo u obavezi da osnujemo novi pokret – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari