Olenik: Sledi tužba protiv države za naknadu štete 1Foto: Medija Centar

Aleksandra Aranitović Janković, koja je provela šest meseci u pritvoru zbog uvredljivog tvita napisanog tokom leta 2019. na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice, oslobođena je pred Apelacionom sudom svih optužbi da je ugrozila bezbednost i sigurnost prvog čoveka u državi.

Njen advokat Aleksandar Olenik kaže da ova pravosnažna presuda potvrđuje da stav odbrane „da u Aleksandrinom tvitu nema pretnje Vučiću niti njegovoj deci, nema ugrožavanja sigurnosti, nema po ko zna kog pokušaja atentata, nema nikakve veze između Aleksandre i organizovanog kriminala, kao što se sve pisalo i govorilo u medijima nakon njenog odvođenja u pritvor.

– Ono čega ima je bolesna opčinjenost Vučića Tviterom i još bolesniji pokušaji da se sve društvene mreže, a pogotovo Tviter, stave pod kontrolu režima. I ovaj put je Vučić izabrao omiljeni način za postizanje kontrole a to je sejanje straha. Aleksandra je provela šest meseci u pritvoru kako bi se pokazalo ostalima šta im sledi ako koriste društvene mreže za kritiku Vučića – ističe Olenik.

Aranitović Janković je ranije ispričala za Nova.rs da je usled akumulirane nervoza, zdravstvenih problema, osećaja nemoći, a u momentima besa, uputila niz uvreda na račun Vučića i njegove porodice, što su potom policija i tužilaštvo okarakterisali kao ugrožavanje sigurnosti.

Režimski mediji preneli su uvredljiv tvit obične građanke iz Šapca, koji je dospeo i do udarnih vesti na pojedinim televizijama. Janković je završila sa presudom od šest meseci zatvora, plus dve godine uslovne kazne i obavezno ambulantno lečenje bipolarnog poremećaja. Advokat Olenik kaže da je u pitanju „očigledna zloupotreba pravosuđa u dnevnopolitičke svrhe“.

– Slede tužbe protiv države za naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode ali i protiv medija koji su Aleksandru optužili, pa su joj sudili a na kraju su je ti isti mediji i kažnjavali. Šest meseci pritvora niko ne može da vam nadoknadi, pogotovo kad znate da ste nevini i pogotovo kad ste u našim zatvorima. Zbog medijskog linča kojem je bila izložena, za veliki deo građana ona će uvek ostati neko ko je ugrozio bezbednost predsednika republike, neko ko je povezivan sa nekim atentatom i sa organizovanim kriminalom. Presude protiv medija tu neće pomoći – zaključuje Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari