Opozicija bez ideja, sagledava problem kroz Vučića 1Foto: FoNet/ AP

Kosovska kriza, trgovinski rat, hapšenja pripadnika srpske zajednice na severu Kosova zbog ubistva Olivera Ivanovića, prikaz vanrednog stanja od strane medija koji su suštinski određeni kontrolom i interesima vlasti, prolaze i odvijaju se, uprkos svom intenzitetu i bitnosti, bez značajnije reakcije opozicije.

– Pitanje koliko je potrebno i moguće da opozicija ima jedinstven stav po pitanju Kosova, ali je jako važno da se to ne svodi isključivo na reakcije povodom određenih događaja. Ako vlast ima neku strategiju za Kosovo, a ne saopštava nam, opozicione stranke je nemaju jer normalizaciju odnosa sagledavaju isključivo kao temu koja Vučića održava na vlasti, a ne kao nacionalno pitanje koje zahteva širi društveni konsenzus – objašnjava ovaj fenomen i društveno događanje Stefan Surlić, asistent na Fakultetu političkih nauka.

Surlić za naš list precizira da različite ideološke pozicije imaju raspon od podrške članstvu Kosova u Interpol do uvođenja recipročnih mera za stoprocentne takse.

– To može biti povod za organizovanje „unutrašnjeg dijaloga“, koji bi inicirala opozicija, i koji bi za razliku od prethodnog imao neki izveštaj i konkretne predloge na stolu – zaključuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, Pokret slobodnih građana napravio je opozicioni blok mimo onog u kojem su Narodna stranka i ostale kojima je blisko opredeljenje da kosovski problem treba ostaviti u stanju kakvom jeste, zalažući se za zamrznuti konflikt. PSG, s druge strane, smatra da bi Srbija trebalo da prestane da se protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i da pokuša da normalizuje odnose sa kosovskim Albancima.

– Dragan Đilas, koji je trenutno predsedavajući Saveza za Srbiju, dao je izuzetno odmerenu i racionalnu izjavu povodom podizanja carina na robu iz Srbije i BiH i pozvao da u tom trenutku nije vreme za političke podele već se ovde radi o životu ljudi na KiM – ističe za Danas politički analitičar Boban Stojanović.

On ocenjuje da je, u pogledu carina, to dobro ponašanje opozicije, kao i da, svakako, ne bi trebalo da reaguje drugačije.

– U pogledu ostalih stvari, tek ćemo videti šta će doneti naredni dani jer deluje da će kriza potrajati, a opozicija će morati da reaguje ukoliko se nastavi zastrašivanje kako građana na Kosovu, tako i zastrašivanje građana u Srbiji time kako Kosovo planira vojne akcije, upade i tome slično – ističe sagovornik Danasa.

On dodaje da PSG ima drugačiji stav po pitanju Kosova, ali i da su jasno stavili do znanja da Vučić zloupotrebljava pitanje Kosova i da pravi predstavu od svega.

– DSS i Narodna stranka imaju tvrđi stav povodom Kosova i imaju aktivnosti koje su usmerene na to pitanje, mada u proteklih nekoliko dana nismo dobili neke direktnije izjave. Za sada deluje da opozicija ne želi da „podgreva“ u Srbiji situaciju oko Kosova iako ih tabloidi i predstavnici vlasti optužuju da su i oni umešani. Ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati u budućnosti – zaključuje Boban Stojanović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari