Opozicija: Ko je ovlastio Vučića da pregovara o Kosovu 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Više opozicionih poslanika u Skupštini Srbije postavilo je danas pitanje na osnovu kojeg ovlašćenja i kog člana Ustava predsednik Srbije Aleksandar Vučić pregovara u Briselu o Kosovu.

Kada je predsednik Srbije predstavio platformu o pregovorima i kada je izašao pred poslanike da zatraži podršku, pitao je premijerku Anu Brnabić predsednik Dveri Boško Obradović, navodeći da se Vlada ponašao kao podređena kancelarija u odnosu na predsednika države.

Obradović je rekao da je očigledno da se Vučić, kako bi sačuvao vlast, obavezao da potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, kojim će Kosovo dobiti stolicu u Ujedinjenim nacijama i postati nezavisno.

Ako to nije tačno, neka javno kaže da neće potpisati takav sporazum, poručio je Obradović. Poslanik kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović je rekao da Skupština nema informacije o razgovorima koje Vučić vodi u Briselu. Prema njegovim rečima, u delegaciji Prištine su, pored kosovskog predsednika Hašima Tačija, i drugi predstavnici vlasti, uključujući i predsednika Skupštine, dok se ovde poslanici ni o čemu ne obaveštavaju i moraju da nagađaju o čemu se razgovara na osnovu pisanja medija.

Poslanik kluba samostalnih poslanika Tatjana Macura je zatražila da Brnabić dostavi Skupštini dokument na osnovu kojeg Vučić pregovara sa predstavnicima iz Prištine, ako on postoji, i upitala kada će predsednik Srbije podneti izvešaj o čemu se pregovara. Ona je zatražila i protokol koji propisuje kako ministar odbrane Aleksandar Vulin treba da bude obučen prilikom obilaska vojnih jedinica.

Da li može da nosi uniformu koja podseća na ljude koji obavljaju komunalne delatnosti na održavanju odžaka, pitala je Macura, navodeći da se svojim obraćanjem Vulin „ruga“ pripadnicima Vojske.

Nakon postavljanja pitanja, nastavljena je sednica na čijem dnevnom redu je pretres u pojedinostima o predlogu zakona o ljudskim ćelijama i tkivima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari