Opozicija: Mnogi šefovi država su testirani 1Foto: BETAPHOTO/ SASA ĐORĐEVIĆ

Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić je prilikom posete Nišu, prošlog petka, kada je „dopremio“ dva kamiona respiratora i druge medicinske opreme za jug Srbije, ugrozio zdravlje svih sa kojima se susreo, te prekršio odluke Kriznog štaba za suzbijanje epidemije kovida 19, zdravstvene propise i krivični zakon, ocenio je deo opozicije.

Vučić je u susretu sa novinarima indirektno priznao da nije testiran na novi korona virus, nakon što je dva dana ranije saopštio da je njegov stariji sin zaražen i hospitalizovan na beogradskoj Klinici za infektivne bolesti. On je, na vrhuncu epidemije novog korona virusa, u Nišu održao sastanke sa predstavnicima Grada i zdravstvenih ustanova, a zatim u punoj sali Oficirskog doma, bez maske, odgovarao na novinarska pitanja, među kojima su bila i da li je testiran, pošto je član njegove porodice zaražen, kao i da li je pres-konferencijom ugrozio zdravlje novinara i snimatelja.

– Dok se broj obolelih i preminulih Nišlija povećava, dok sve veći broj lekara i zdravstvenih radnika u Nišu na prvoj liniji borbe sa virusom oboleva i umire, dok je za penzionere propisana najstroža izolacija, a vernicima uskraćeno pravo na posetu hramovima u vreme vaskršnjih praznika, predsednik Vučić je svojim dolaskom u Niš prekršio i krivično-pravne i zdravstvene propise i mere države koju predstavlja, ali i sve norme čovečnosti – ocenila je Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri i čelnica niškog odbora ove organizacije.

Ona je kazala da je Vučić svojim dolaskom u Niš „povredio član 248 Krivičnog zakonika“, a da je „za nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije propisana kazna zatvora od tri godine“.

Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke i poverenica za Niš, zatražila je „od nadležnih da preduzmu sve moguće mere kako bi Vučić, kao potencijalni prenosilac korona virusa, ostao kod kuće“. Ocenila je da nadležni ne smeju da dozvole da životi građana budu ugroženi radi skupljanja političkih poena.

Dragan Stojadinović, iz Povereništva Narodne stranke u Nišu, podsetio je da su „skoro svi šefovi država testirani, a često i ljudi iz njihovog okruženja“, zbog velikog broja njihovih socijalnih kontakata. Vučić je, dodao je, od početka pandemije bio „sveprisutan“, a pri tom imao i „neformalan odnos prema sigurnosnim merama“.

– Najzad, predsednik bi građanima trebalo da daje primer kako se treba ponašati tokom pandemije. Primer da treba nositi masku, da treba nositi rukavice, da treba izbegavati socijalne kontakte, primer kako ne treba dizati paniku, i naravno primer da se treba testirati i izolovati u slučaju obolevanja članova najuže porodice, rekao je on.

SNS: Ministar Lončar „lično garantuje“

Srpska napredna stranka u Nišu je na svom Fejsbuk profilu tekstovima i fotografijama ispratila dolazak Vučića u ovoj grad, ali su „prećutana“ pitanja vezana za njegovo testiranje i izolaciju. Preneta je, jedino, izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara da „kao ministar lično garantuje da je predsednik Srbije poštovao sve procedure nakon što je otkriveno da je njegov sin Danilo zaražen korona virusom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari