Opozicija nema snage da spreči glasanje 1Foto: EPA KOCA SULEJMANOVIC (Ilustracija)

Opozicija nema kapacitet da spreči održavanje izbora u celoj zemlji, a fizičko sprečavanje glasanja bi imalo višestruke posledice ako predstavnici opozicionih partija zaista o tome razmišljaju, kažu sagovornici Danasa koje smo pitali na koji način opozicija može da spreči izbore i šta može da znači poruka pojedinih opozicionara da ako izbori ne budu slobodni neće ih ni biti.

Ako vlast ne obezbedi uslove za fer i poštene izbore, onda će oni toh lažnog izbornog dana biti na ulici i neće ih biti ako nisu fer i pošteni već unapred pokradeni, poručio je predsednik Dveri Boško Obradović, dok je Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, rekao da veruje da ako ne bude slobodnih, neće biti nikakvih izbora. Obradović nije želeo da objasni ove poruke već je naveo da će javnost na vreme biti obaveštena.

Dejan Bursać, istraživač na Institutu za političke studije, za Danas kaže da opozicija nema kapacitet da mobiliše ljude za masovno sprečavanje glasanja u celoj zemlji.

– Verovatnije je da očekujemo proteste oko prolećnih izbora, onakve kakve smo već videli, pa možda čak i masovnije – ali ne i blokade biračkih mesta i slično. Posledice eventualnog fizičkog sprečavanja bi bile višestruke. Opozicija bi izgubila ionako slab kredibilitet kod međunarodnih aktera, a verovatno i kod velikog dela umerenih glasača. Sa druge strane, radikalizacija bi mogla da dovede do reakcije vlade, pa čak i do uvođenja vanrednog stanja, što bi u slučaju nasilnog sprečavanja glasanja možda bilo i opravdano – ukazuje Bursać.

On smatra da je bojkot odlično sredstvo koje opozicija ima na raspolaganju, a da je sve ostalo nerealno preterivanje.

– Bojkot po sebi zahteva ozbiljnu logistiku i kampanju usmerenu prema građanima, a za opoziciju bi mogao da ima odličan efekat u smislu kako unutrašnje homogenizacije, tako i oduzimanja legitimiteta vladajućoj koaliciji – ako ova odbije da ispuni minimum demokratskih izbornih uslova – navodi Bursać.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da su ocene o tome da li su izbori slobodni ili ne u velikoj meri marketinško-političke prirode.

– Kao što su za vlast izbori idealni tako su za opoziciju neslobodni, ali sve to se ipak danas svodi na marketiško-političke tvrdnje. Opozicija nema nikakav kapacitet da spreči izbore. Možda ih jedan deo opozicije bojkotuje, ali time bi sebi naneli štetu pre nego vlasti. Da bi mogli da postignu neki rezultat bojkot bi morao uistinu da uspe, odnosno da veliki broj građana ne izađe na izbore. S obzirom na to da ne postoji ni teorijska šansa da opozicija u celini bokjotuje glasanje, sigurno izlaznost ne može da bude bitno manja. Ako Savez za Srbiju bojkotuje ne verujem da će postići ikakav pozitivan rezultat za sebe. Kada bi cela opozicija, bukvalno svaka opoziciona partija bojkotovala, oni bi izgubili legitimitet, ali tako nešto nije moguće – navodi Anđelković.

On kaže da opozicija ne može fizički da spreči izbore niti bi to iko pokušao, niti ima snagu jer je to onda pobuna.

– Vlast bi to ili sprečavala ili bi celu stvar dokumentovala i pokazala međunarodnim faktorima i javnosti što bi onda bilo svakako neprijatno za one koji bi to pokušali – zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari