Opozicija poručuje da nema trgovine i nametanja nevažnih tema 1Foto: FPN/ Srđan Ilić

Nema i neće biti trgovine i pogađanja sa režimom oko prava građana da slobodno izaberu vlast na svim nivoima, uz istinito informisanje, bez pritisaka, ucenjivanja birača i izbornih zloupotreba.

Nećemo dozvoliti da paralelnim kvazidijalogom vlast nametne irelevantne teme. Insistiraćemo na prekidu žrtvovanja demokratije i vladavine prava zarad lažne stabilnosti u Srbiji, pa i odnosa u regionu, to za Danas kažu neki od učesnika današnjih konsultacija o budućem međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima između vlasti i opozicije.

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, dvoje aktuelnih poslanika EP, i Knut Flakenštajn i Eduard Kukan, dvojica bivših evroposlanika, koji će biti posrednici u razgovorima vlasti i opozicije, danas će putem video-poziva razgovarati sa predstavnicima dva bloka vanparlamentarne opozicije o tome kako treba da izgleda i koje teme treba da obuhvati međustranački dijalog.

Oni će se najpre konsultovati sa blokom koji čine SSP-DS-PSG-PZP-ZZS, a zatim i blokom oko SDS Borisa Tadića i Nove stranke Arisa Movsesijana.

Na naše pitanje šta će biti njegove poruke poslanicima EP, Pavle Grbović, predsednik PSG, kaže da kao neko ko ima iskustvo učestvovanja u prethodnoj rundi dijaloga može da kaže da je to iskustvo izuzetno značajno jer sad odlično znamo kako ova runda ne treba da izgleda.

– Nećemo dozvoliti da paralelnim kvazidijalogom vlast nametne irelevantne teme već ćemo insistirati na konkretnim rešenjima onih problema na koje ukazuju izveštaji svih domaćih i međunarodnih organizacija, a to su zarobljenost medija, pritisci na birače i zloupotreba javnih resursa. Rešenja postoje, ostaje da vidimo ima li volje da se ona sprovedu – kazao je Grbović za Danas.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan za naš list navodi da se sve poruke koje će uputiti predstavnicima Evropskog parlamenta mogu sažeti na ukazivanje na neophodnost prekida žrtvovanja demokratije i vladavine prava zarad lažne stabilnosti u Srbiji, pa i odnosa u regionu.

– Platforma koju smo podneli nosi rešenja koja ne zahtevaju dramatične promene zakona i u skladu su sa dobrom evropskom praksom. Zato verujem da će razgovor ići u pravcu poliranja tih rešenja koja su na tragu vraćanja poverenja građana u birački proces. Pored toga, pokušaću da apelujem na maksimalnu prisutnost ljudi iz EU tokom izbornog procesa, kao jednu od adresa za očekivane prevare koje se dešavaju tokom izbora u Srbiji ali i kao mogući faktor odvraćanja od istih – naveo je Movsesijan.

Juče se saopštenjem oglasio i SSP Dragana Đilasa poručivši režimu i evroposlanicima da nema i neće biti trgovine i pogađanja sa režimom.

„Dobro je što je Aleksandar Vučić svestan da nema šanse na izborima u Beogradu pa je to čak i javno rekao. Ali, ni njegova eventualna spremnost da preda vlast u glavnom gradu, ni medijska spinovanja, ni trikovi sa lažnom opozicijom ne mogu sprečiti da građani Srbije dobiju prave, slobodne izbore na svim nivoima. Stranci slobode i pravde nije cilj da dobije delić neke vlasti, niti bilo kakve sitne privilegije, nego da državu vratimo građanima i izgradimo pristojnu budućnost za sve. Zato je naša poruka i režimu i evroposrednicima jasna. Nema i neće biti trgovine i pogađanja sa režimom oko prava građana da slobodno izaberu vlast na svim nivoima, uz istinito informisanje, bez pritisaka, ucenjivanja birača i izbornih zloupotreba. Stranka slobode i pravde učiniće sve da do promena dođe mirnim putem, na izborima, ali nema i neće biti bilo kakve trgovine i toga i Aleksandar Vučić i međunarodni posrednici moraju biti svesni“, poručili su iz SSP.

Sutra na konsultacije sa evroposlanicima ide delegacija predvođena Narodnom strankom i Srpski pokret Dveri, čiji je predsednik Boško Obradović. U delegaciji NS biće njen lider Vuk Jeremić, Slobodan Samardžić, lider Državotvornog pokreta, urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović i Lidija Martinović iz Pokreta slobodna Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari