Gavrilović: Opozicija da postavi rok vlastima da kažu da li žele poboljšanje izbornih uslova 1foto FoNet/TV FoNet

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Miodrag Gavrilović smatra da opozicija mora da postavi rok vlastima da se izjasne da li pristaju na minimum zahteva opozicije o poboljšanju izbornih uslova.

On je u emisiji TV N1 „Dan uživo“ istakao da bi taj datum bio uskoro – da bi vlast bi morala da se izjasni za „pet do šest, a najviše 10 dana“.

„Posle toga, mi bismo znali šta da radimo, ako do tada prihvate ili ne“, rekao je Gavrilović.

Dodao je da se ni vladajuća SNS više ne snalazi u komplikovanoj situaciji u kojoj je Srbije i da ni sami ne znaju kako da izađu iz krize.

„Najgora stvar u društvu koja nam se dešava je ta što, ne da ne postoji dijalog vlasti i opozicije, već je ovo sada jedno umoljavanje onog ko drži silu. To što vlast zove na razgovore je zato što moraju, jer su pod reflektorima domaće i strane javnosti i na taj način pokazuju navodnu spremnost da imaju neku vrstu dijaloga. Bez toga bi bilo jasno da prave totalni polaritet u društvu, i mi to vidimo kao nešto nužno što moraju da urade“ – rekao je Gavrilović.

Dodao je da je većina građana veoma nezadovoljna stanjem u društvu i da zbog toga i SNS „izlazi oprezno i lagano sa određenim ustupcima“.

„Uveren sam da će na kraju ispuniti minimum zahteva za izbore jer je to jedini način da pokažu da postoji dijalog. Oni to ne žele, ali moraju“ – smatra Gavrilović.

Komentarišući današnju izjavu potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić „da niko nikada nije video da se zakoni o izborima menjaju nakon raspisanih izbora“, Gavrilović je ocenio da, iako ta „izjava zvuči paradoksalno, to zapravo predstavlja stvarnost u kojoj živimo“.

On je dodao i da bi „bilo funkcionalno da predstavnici DS sutra učestvuju na razgovoru (Kolegijuma Skupštine Srbije) da bi napravili pomak u izbornim uslovima“.

Gavrilović je rekao da smatra da „mnogo stvari može da se desi u narednih desetak dana, puno zakona može da se izmeni, dopuni, mnoge stvari da se reše, od biračkog spiska, medija, da lokalni izbori budu u isto vreme. I to ne predstavlja ultimatum opozicije, naprotiv, to su normalni zahtevi i minimalni“.

„Ja mislim da izbori treba da budu u septembru da bi bilo vremena da se implementiraju sve promene vezane za izborne uslove. Međutim, vlast oteže kako bi što duže bili na vlasti. Pa pogledajte: svi koji su imali bilo kakav kontakt sa SNS su sada na jednoj listi (SNS) – to nije normalno, tu nema programa već samo gola borba za vlast“, podvukao je Gavrilović.

Naglasio je da će možda poverovati vlastima da žele nešto da promene kada Ana Brnabić bude rekla da uslovi na prošlim izborima nisu bili ravnopravni.

Gavrilović je istakao i da razume sve koji žele da bojkotuju izbore i rekao da bojkot „nosi i posledice, ali i da ima svoje prednosti“.

„Negativne strane bojkota su kako objasniti građanima bojkot, nemamo cenzus da bi mogli reći da je bojkot uspeo, nećemo biti u prilici da možemo da utičemo na kreiranje života građana. Sa druge strane, ono što je pozitivno je da ne želite da date podršku nelegitimnom režimu koji krađom stvara većinu. I sada se opozicija nalazi između te dve stvari. Moramo da napravimo pritisak na vlast jer je to u interesu svih ljudi i treba dobro razmisliti o obe varijante – izlasku i neizlasku na izbore“, rekao je on.

Potpredsednik DS je naveo i da ta partija želi da ponudi alternativu, uz saradnju sa kolegama iz koalicije, i da počnu pozitivnu kampanju „Spreči lažne izbore“ da bi se „potpuno ogolila struktura organizovanja izbora pod izmišljenim pravilima i uslovima ove vlasti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari