Opozicija raspravlja sa čime će pred pobunjene građane 1Foto: Medija centar

Dobro je što je današnji sastanak zakazan.

Važnije od donošenja brze i odluke preko noći je otvaranje široke diskusije. Videćemo šta će se desiti, kaže za Danas Zoran Živković, predsednik Nove stranke, o očekivanjima o današnjeg sastanka predstavnika opozicije koji će razgovarati kako da odgovore na zahteve građana koji iz subote u subotu protestuju, a koji osim za vlast imaju i zahteve za opoziciju.

Sastanak će biti održan u sali beogradske opštine Stari Grad a prisustvovaće mu potpisnici decembarskog opozicionog dokumenta o uslovima za poštene izbore. Na sastanak su pozvani i Pokret slobodnih građana, koji nije potpisao taj dokument, i nezavisni poslanici u Skupštini Srbije.

Prema planu, koji nije menjan bar do zaključenja ovog izdanja Danasa, sastanku neće prisustvovati mediji, za razliku okruglog stola opozicije posvećenog izbornim uslovima, u oktobru, kada su mediji mogli da zabeleže atmosferu i izlaganja opozicionara u prvom delu sastanka.

Kako su nam rekli izvori bliski Savezu za Srbiju, čiji su lideri inicijatori i ovog i sastanak opozicije o izbornim uslovima, teško je za očekivati da će danas biti okončani razgovori o ispunjavanju zahteva građana koji protestuju. Kako nam je rečeno, i ako se danas svi usaglase oko predloga građanima, taj će dokument biti predstavljen građanima, predstavnicima protesta i svim drugim političkim organizacijama i udruženjima.

Zoran Živković na sastanak ide sa predlogom za formiranje Nacionalnog demokratskog saveta, kao privremenog tela koje bi delovalo „do uspostavljanja jasne demokratizacije društva i osnovnih preduslova za poštene i demokratske izbore i u kojem bi se donosile strateške odluke o tome šta treba činiti u rušenju ove vlasti.

Zastupnik PSG do izbora novog predsednika, Rade Veljanovski, za Danas kaže da će danas doći i da će jedan od njegovih predloga svakako biti da „ne napadamo jedni druge i da konačno dogovorimo prave uslove, jer ovo do sada nije to“.

Podsetimo, jedan od predvodnika građanskih protesta glumac Branislav Trifunović rekao je da građani neće dozvoliti predstavnicima opozicije da se obraćaju okupljenima na protestima, da od opozicije očekuje ozbiljan rad i trud kao i konkretne predloge i plan zdrave i jasne uprave kojoj će se političari prilagoditi, te da treba da napišu kako će biti smenjeni ukoliko ne budu valjali.

Opozicija je, kažu predstavnici Saveza za Srbiju, koji organizaciono i tehnički pomaže i podržava proteste, razumela zahteve građana i na ovom sastanku želi da dođe do dogovora i konkretnih predloga koje će ponuditi opozicionoj javnosti.

Opozicioni dokument o uslovima za poštene izbore 14. decembra potpisali su predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Socijaldemokratske stranke, Nove stranke, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića, Pokreta centra koji je u međuvremenu prerastao u Stranku moderne Srbije, Građanske platforme i Inicijative Ne davimo Beograd. Svi oni se danas očekuju na sastanku.

Dobronamerni poziv

„Vidim onaj poziv Baneta Trifunovića kao jedan dobronameran poziv koji nam daje šansu da konačno ispričamo šta je naš program i vizija Srbije posle pada Aleksandra Vučića sa vlasti. Građanima nije dovoljno reći: Mi smo protiv Vučića. Potrebno im je reći kako će izgledati Srbija posle njega. Kako će izgledati jedan normalan, uređen, demokratski poredak u kome će mediji biti slobodni, izbori biti pošteni, državne institucije nezavisne i samostalne, a doneti ključni sistemski zakoni kakav je Zakon o ispitivanju porekla imovine“ – rekao je juče Boško Obradović iz Dveri, članice SZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari