Opozicioni poslanici poslali otvoreno pismo Maji Kocijančič 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

„Poštovana gospodo Kocijančić, s obzirom da je danas, 5. marta 2019. godine, počelo redovno prolećno zasedanje Narodne Skupštine Srbije, a imajući u vidu vaš poslednji apel upućen narodnim poslanicima da „međustranački dijalog treba podržati i održati u parlamentu“, te da su „nadzorna uloga parlamenta i proces izrade zakona dovedeni u pitanje tokom prošle godine zbog nedostatka suštinske rasprave i parlamentarne debate i to bi hitno trebalo rešiti“, obaveštavamo vas o sledećem:

Dolepotpisani poslanički klubovi opozicionih političkih partija i udruženja ostaju do daljeg pri stavu da će bojkotovati plenumska zasedanja Narodne skupštine i sve aktivnosti vezane za plenumski rad, jer se razlozi i okolnosti koje su nas na bojkot naveli nisu promenili.

Imamo obavezu da vas obavestimo i da se u potpunosti slažemo sa vašim stavom da je parlament mesto za debatu, kao i da su njegova nadzorna i zakonodavna uloga dovedeni u pitanje zbog nedostatka suštinske rasprave. Međutim, istovremeno smo dužni da vam skrenemo pažnju da smo svi mi, gotovo tri godine od početka ovog parlamentarnog saziva, to pokušavali i na tome radili uprkos kritikama građana koje predstavljamo, svesni svoje predstavničke uloge i obaveze koju smo preuzeli polaganjem zakletve u našem najvišem zakonodavnom Domu.

Kao sto i sami dobro znate, debata je dvostrani proces. U našem parlamentu je on, na našu veliku žalost, pretvoren u agresivno i intenzivno političko nasilje prema političkim protivnicima, čiji je isključivi generator vladajuća većina – kroz nepodnošljivu atmosferu neprestanog uskraćivanja i oduzimanja reći poslanicima opozicije koji kritikuju vladajuću većinu, kroz zloupotrebu parlamentarnih procedura, Poslovnika NSRS i svih parlamentarnih običaja. Uloga parlamenta u Srbiji dovedena je pitanje.

Stoga smo pre još gotovo dve godine formalizovali zahtev za smenu predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, kada smo počeli da ukazujemo na problem koji ste sada i vi uvideli. Ovaj naš zahtev nikada nije stavljen na dnevni red. Štaviše, suštinska parlamentarna debata je potpuno ugušena tokom decembra meseca 2018. godine, tokom rasprave o najvažnijem zakonu u svakoj državi – Zakonu o budžetu za 2019. godinu, što je bila kap koja je prelila čašu i razlog da je napustimo, stupivši u bojkot i pridružujući se desetinama hiljada građana na ulicama Beograda i širom Srbije protiv aktuelnog režima.

Podsećamo i da naš posao i dalje obavijamo u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine, ali u „paralelnom parlamentu“, tako što se obraćamo građanima i raspravljamo o tekućim tačkama dnevnog reda u holu Narodne skupštine, koji nam je preostao kao jedini prostor u parlamentu gde možemo izraziti svoje mišljenje i politički stav, u skladu sa voljom građana koji su nam svojim glasovima ukazali poverenje za obavljanje ove časne funkcije narodnih poslanika, a ne za ponižavanje i vređanje od strane režimskih poslanika, otetog prava da odgovorimo i branimo se.

S uvažavanjem,

Demokratska stranka

Srpski pokret Dveri

Socijaldemokratska stranka – Narodna stranka Nova Srbija – Pokret za spas Srbije

Klub samostalnih poslanika

Samostalni poslanici: Marinika Tepić, Ana Stevanović i Branislav Mihajlović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari