Opštine sa severa Kosova četiri meseca bez gradonačelnika 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Četiri opštine sa severa Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo skoro dva meseca funkcionišu bez gradonačelnika, piše danas KoSSev, navodeći da je bez njihovih potpisa nemoguće odlučivati o važnim pitanjima.

Gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana podneli su ostavke 27. novembra, nakon što je Vlada Kosova uvela carinu od 100 odsto na robu iz Srbije i posle hapšenja osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Ministarstvo za administraciju lokalne samouprave još nije donelo konačnu odluku o narednim koracima, dok iz Vlade Kosova navode da je u pismenim ostavkama gradonačelnika upotrebljen termin „Kosovo i Metohija“, koji ne postoji u Ustavu i važećim zakonima na Kosovu, i da to predstavlja problem u donošenju odluke da li prihvatiti ostavke ili ne.

Gradonačelnici sa severa Kosova su posle podnošenja ostavki saopštili da organi kosovske administracije u tim opštinama više neće postojati. Bivši ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Sadri Ferati za Radio Kosovo 2 objašnjava da administracija u opštinama na severu Kosova i javne usluge, za sada, mogu da funkcionišu, ali upozorava da je nemoguće odlučivati o važnim stvarima bez potpisa predsednika opštine.

“Kada se radi o budžetu, ili nekim drugim važnim odlukama, predsednik opštine mora da potpiše dokumente, a to će biti uskoro. Sada će se videti koliko te opštine funkcionišu,” kaže Ferati. On dodaje i da će najveću štetu pretrpeti građani, jer je opština zapravo na usluzi građanima. “Ne mogu da se koriste nikakva sredstva, ni iz ministarstva, ni iz budžeta opštine. To utiče na kapitalne investicije,” zaključuje Ferati.

Ferati objašnjava i da su gradonačelnici sa severa, nakon 30 dana od podnošenja ostavki, izgubili svoje mandate. “Oni su nakon 30 dana automatski izgubili status predsednika opštine. Vlada Kosova nije prihvatila njihove ostavke i nije lako da se sada raspišu izbori za te četiri opštine, jer je pitanje da li postoji volja građana za takav proces. Ovo je sada delikatna situacija”, rekao je Ferati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari