Optuženi Fljorim Ejupi koji se tereti za smrt 12 Srba u autobusu „Niš – ekspresa“, ispod kojeg je eksplodirala bomba u opštini Podujevo 2001, negirao je juče na početku suđenja u Unmikovom Okružnom sudu u Kosovskoj Mitrovici krivicu.
– Krivi su oni koji su optužnicu podigli, jer oni znaju ko je izvršio zločin. Ja sa tim nemam veze i nije bilo potrebe da se na ovakav način rugate žrtvama – rekao je Ejupi.
Ejupija (29) optužnica tereti da je u saizvršilaštvu, upotrebom eksplozivnih naprava ugrozio imovinu i ljude koji su se kod mesta Livadice u opštini Podujevo, 16. februara 2001. vozili autobusom „Nišekspresa“. U eksploziji je poginulo 10 Srba, a više njih teže i lakše povređeno. Ubrzo nakon tog napada još dve osobe su podlegle povredama.
Međunarodni javni tužilac Đanfranko Gala kazao je da je Ejupi optužen za terorizam, izazivanje opšte opasnosti i više pokušaja ubistava. Advokat osoba koje su tada povređene i porodica poginulih, Živorad Jokanović rekao je da očekuje da će optužnica biti preinačena i da će mu se na teret staviti teže krivično delo.