Belivuk, Miljković i njihove supruge negirali krivicu za pranje novca 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću, njihovim suprugama i drugim optuženima za pranje novca u saizvršilaštvu počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Optuženi se terete za više krivičnih dela pranje novca u saizvršilaštvu u periodu od 2015. do 2020. godine.

Na početku današnjeg glavnog pretresa optuženi su se ponovo kratko izjasnili o navodima optužnice koja ih tereti da su novac stečen kriminalom ulagali u stanove, kuće, placeve, automobile, skupocene satove, a svi su negirali krivicu.
Prvooptuženi Veljko Belivuk je danas izneo i odbranu.

„Moram da istaknem da nisam izvršio nijedno delo koje mi se stavlja na teret. Nikakav novac krivičnim delima nisam zaradio, pa nisam mogao ni da ga operem. Činjenica je da se Miljkoviću i meni sudi zbog teških krivičnih dela, ali to je odvojen predmet i mi tu idemo ka dokazivanju svoje nevinosti. Te optužnice su izmišljotina. Privođenje naših supruga i moje tašte je pritisak od strane tužilaštva kao institucije“, rekao je Belivuk.

On je dodao da je podizanje optužnice protiv njegove i Miljkovićeve supruge, kao i njegove tašte, način da im se pokaže „šta je institucija sposobna da uradi“.

Belivuk je objasnio da je sa suprugom već 20 godina, od čega 14 u braku, te da su oboje već radili.

„Često sam radio dva posla, ne pokušavam da budem patetičan. Sve vreme smo čuvali, štedeli, da bismo obezbedili bolji život. Greh je od Boga što su stavili naše žene i taštu na optuženičku klupu. Nisam stekao nikakvu imovinu kao navijač Partizana ili pripadnik navijačke grupe ‘Iz principa’. Svi znaju da se ja više od 10 godina bavim obezbeđivanjem objekata i ličnosti, a pre toga sam pekao palačinke, radio fizičke poslove. Nisam bio u svetu kriminala“, dodao je prvooptuženi.

Kako je rekao, imovina koju su on i supruga stekli nije neka „basnoslovna“, te da su i drugi mogli da zarade ono što su oni zaradili.

Dodao je da nema veze sa kupovinom placa i građenjem kuće, te da je to radila njegova tašta, a da joj je supruga pomagala.

„Zašto bi moja supruga mojoj tašti išta pomagala? Ona je stara i bolesna žena, moja supruga nije. Ono što je najbitnije, Bojana Belivuk joj je ćerka“, rekao je on.

Govoreći o svom braku, istakao je da su sve vreme „sklanjali novac sa strane“.

„Da li 100, da li 1.000 evra, kako smo imali. Hteli smo veću porodicu, imamo troje dece, morali smo da sklanjamo da im obezbedimo dobar život. Dobio sam i odštetu od države za vreme neosnovano provedeno u pritvoru, a određenu imovinu sam i nasledio“, rekao je Belivuk.

Prvooptuženi je rekao da, zbog toga što im se sudi za teška krivična dela u drugom postupku, da su svedoci koji bi mogli da posvedoče u njihovu korist u ovom postupku uplašeni.

„Tužilaštvo je navelo da je kvantitet dokaza dovoljan za podizanje optužnice, a ja se nadam da će sud da gleda kvalitet, a ne kvantitet dokaza. Tužilaštvo i sud su sami utvrdili da je moja tašta sama ulagala novac i gradila, a ona je već osuđena na zatvorsku kaznu zbog nelegalne gradnje. Eto i tužilaštvo kaže da je ona gradila“, rekao je on.

U stanu su imali novac od ušteđevine, tvrdi Belivuk, ali i dečji novac, koji su dobijali za „rođendane, imendane, praznike“.

„Da li ste ikada imali predmet gde se deci oduzima kasica-prasica i govori se da je novac stečen kriminalom“, upitao je Belivuk sudiju.

On je dodao da su dobili „ozbiljnu svotu novca za svadbu“ i da se nada da će ljudi koji su im novac dali to i potvrditi pred sudom kao svedoci.

Drugooptuženi Marko Miljković istakao je da je uvek radio zakonite i legalne poslove, te da se nije bavio kriminalom.

„Nemam problem da se sudi Belivuku i meni, ali pritisak tužilaštva time što su uveli u postupak naše supruge i drage osobe nije fer. Optužnica sve vreme govori da nismo krivi i da nema pranja novca. Tužilaštvo govori da sam ja kupio tri stana, a u dokumentaciji se vidi da je to kupio moj deda, a nasledio moj otac“, rekao je Miljković.

Negirao je da je novac zaradio vršenjem krivičnih dela kao navijač Partizana, rekavši da je to, ne samo netačno, već i smešno, jer on u periodu navedenom u optužnici nije bio ni na jednoj utakmici Partizana.

„Prvi put sam otišao na utakmicu u julu 2018. godine. Što se tiče stana, to je trebalo da bude stan moje supruge. Na svadbi smo imali više od 300 zvanica i dobili smo više od 200.000 evra u kešu. Dogovorili smo se da ona na svoje ime kupi nekretninu za pola te sume. Ne znam što je čudno što je stan kupljen tek 2020. godine, meni niko ne daje rok kada ću ja da trošim svoj novac“, istakao je on.

Do hapšenja je, kako tvrdi, radio na poslovima obezbeđenja ličnosti i objekata, isto kao i Belivuk, ponovio je da je novac su dobijali i za rođendane i krštenja.

On je takođe istakao da je policija i od njegove dece i iz njihove kasice-prasice uzimala novac i tretirala ga kao novac stečen kriminalom.

Kada je uhapšen, kako kaže, kod njega je bilo oko 7.000 evra i da se taj novac vodi kao stečen tokom izvršenja krivičnih dela, a da je „to bio njegov novac koji nije ni u kakvoj vezi sa kriminalom“.

„Čitao sam dosta knjiga i bavio se ovim pravnim pitanjem i nije mi jasno kako je tužilaštvo našlo krivično delo pranje novca u mom legalno stečenom gotovom novcu“, rekao je on.

O svedocima, ali i Papiću

Kako je dodao, neki iskazi svedoka nemaju nikakve veze sa istinom.
I Belivuk i Miljković su insistirali da sud sasluša sve svedoke koji su i u predistražnoj fazi dali iskaze, kako bi mogli da razjasne „sve ono o čemu zbog taktike nećemo unapred“.

„Evo jedan primer, mi smo najmlađeg sina trebali da krstimo. Sedam dana pred krštenje, ta osoba koja je trebala da nam bude kum je pozvala moju suprugu i rekao da ne sme da ga krsti, da su ga zvali iz SBPOK-a i da su mu pretili da će biti i protiv njega pokrenuta finansijska istraga“, zaključio je Belivuk u svom izlaganju.

Osvrnuo se Miljković i na svedoke koji su predloženi od strane tužilaštva, te zatražio da sudu bude omogućen uvid u sve izjave okrivljenog svedoka Srđana Lalića, kao i njegove iskaze u drugom postupku, budući da se i njegovo svedočenje očekuje.

Kako je istakao, svedoci koje je tužilaštvo predložilo u ovom postupku su iznosili neistine.

„Pre svih Aleksandar Papić koji je saslušan u istrazi. On mi je poklonio ‘roleks’, doneo mi ga je njegov vozač na kućnu adresu“, naveo je Miljković.

Ostali optuženi kratko govorili

Bojana Belivuk, Tanja Miljković i Filip Ivanovski su rekli da ostaju pri iskazu koji su ranije dali i da, po savetu branioca, iskaz neće dopunjavati.

Oni nisu hteli da odgovaraju na pitanja tužilaštva, odbrane, niti suda. Jedina koja je odgovarala na pitanja bila je Marija Ivanovski. Ona je istakla da mora da dopuni svoj iskaz jer je tokom davanja istog „možda od šoka i stresa rekla nešto pogrešno“.

„Ja sam se tada stvarno potrudila da se sedim svega i kažem sve što sam znala, da maksimalno sarađujem da bih se što pre vratila svojoj deci“, rekla je ona.

Govorila je tokom današnjeg pretresa o stanu koji je kupila uz pomoć svoje, ali i porodice supruga.

Ona je najpre od svekra koji živi u Švedskoj dobila 10.000 evra „da imam za stan“.

„Moj svekar je meni doneo 30.000 evra. Ono što ja nisam navela pred tužiocem je da je i moj otac delom učestvovao u kupovini stana. Ja sam se uplašila, videla sam u vestima da je Bojanina mama uhapšena i nisam smela da spomenem svog oca“, rekla je Marija Ivanovski.

Kako je objasnila, otac joj se bavi poljoprivredom, a dao joj je ukupno 20.000 evra u više navrata.

Za poslednju ratu je novac pozajmila od Filipovog brata i taj novac je vratila kada je izvršen povrat od PDV-a.

„Filip mi nije dao ni dinar za kupovinu stan i plaćanje rata. Nisam ni u kakvoj vezi sa krivičnim delom“, rekla je.

Odgovarajući na pitanja, Marija Ivanovski je rekla da nije imala sumnje ni saznanja da se njen suprug bavi kriminalnim delatnostima.

„Poslove obezbeđenja radio je u Beogradu, jedno od ih mesta bio je ‘Gotik’, a dobijao je dnevnicu za to da stoji na vratima. Radio je na poslovima obezbeđenja nekoliko puta nedeljno, a dnevnica je bila oko 3.000 dinara. Pomagali su nam Filipovi i moji roditelji. Filipov otac mi je slao novac i nakon što je Filip uhapšen kako bi mi pomogao jer nisam radila, kao i za Filipovo izdržavanje, jer ja nisam imala primanja. Od Filipovog do mog hapšenja, Filipov otac mi je poslao 8.000 evra“, dodala je.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. maj kada će se vršiti uvid u pisanu dokumentaciju.

Susret sa suprugama

Početak suđenja danas je kasnio, a kako se moglo videti iz publike, supružnici su jedni druge srdačno pozdravili.
Belivuk je svoju suprugu i izgrlio i poljubio, dok su Miljković i njegova supruga tokom današnjeg glavnog pretresa, u više navrata, razmenjivali poljupce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari