Orbanova preporuka loša za našu zemlju 1Viktor Orban Foto: EPA-EFE/ ARIS OIKONOMOU / POOL

Viktor Orban je vrlo loša preporuka za Srbiju, posebno poslednjih nedelja u kojima je povukao niz poteza koji su zgranuli Evropsku uniju, smatra istoričarka Dubravka Stojanović, povodom drugog plaćenog oglasa, pod nazivom „O budućnosti EU – mađarski predlozi“, koji je mađarski premijer za manje od nedelju dana objavio u novinama, najpre u Hrvatskom Večernjem listu, a potom i u Nemačkom Bildu.

Poslednja od šest tačaka koje predlaže Orban, a gde se propagira diskriminacija ljudi drugačije boje kože, verske i seksualne opredeljenosti, glasi ovako: “Srbija mora, kao članica, biti primljena u EU”.

Pravnik Milan Antonijević, s druge strane, u predlogu u kojem Orban, iz mora država zapadnog Balkana izdvaja Srbiju i traži isključivo njen ulazak u EU, vidi mnogo loših strana, ali i jednu dobru, jer, kako kaže, posle ovog oglasa, dobro čuvana tajna zvaničnog Brisela, proširenje EU na naš region može dobiti pažnju širih krugova, ali i da će biti jasno kakve i sa kim Srbija deli osnovne civilizacijske vrednosti.

Prema rečima, Aleksandra Ivkovića, saradnika portala EWB, tačka o Srbiji u Orbanovom oglasu nije prvenstveno namenjena čitaocima iz EU, za razliku od onih koje se odnose na odbijanje „evropske imperije“, negativan stav o nevladinim organizacijama, zaštita stanovništva od masovnih migracija… To su sve popularne stavke programa evroskeptičnih desničarskih stranaka širom Evrope, sa kojima Orban sada pokušava da izgradi savez nakon što je faktički izbačen iz Evropske narodne partije.

– EU je u krizi upravo zbog režima kakav je Orbanov, koji su direktno suprotni deklarisanim evropskim vrednostima. Sa takvim preporukama nas Brisel sigurno neće primiti nikada jer je jasno da se u takvoj kombinaciji Srbija u bloku ekstremno desnih stranaka u Evropskom parlamentu – ističe Dubravka Stojanović za Danas.

Prema rečima Milana Antonijevića, vest da je Orbanov Fides u ogromnom broju zemalja EU započeo kampanju uzbuđivanja evropske javnosti plaćenim oglasima na čitavoj strani u najznačajnijim novinama je očekivano odjeknula.

– Tu nalazimo niz tačaka, listu zahteva ovog političara, od bizarnih, do manje bizarnih. Odmah vam to liči na standardne Orbanove akcije u privlačenju pažnje međunarodne, ali i domaće javnosti i produbljivanje podele mađarskog društva koja mu u ovom trenutku još uvek odgovara, iako ne kontroliše najveće gradove u svojoj zemlji. Na žalost, a rekao bih očekivano, nigde u tim tačkama ne pominje korupciju, koja obično razara društva u kojima mašete borbom za porodične vrednosti, protiv LGBT prava, udarate na migrante i slabije i naravno usputno ukidate NVO, dežurne krivce za sve – kaže za Danas Antonijević.

On, međutim, navodi da posle ovog oglasa, dobro čuvana tajna zvaničnog Brisela, proširenje EU na naš region, može dobiti pažnju širih krugova.

– Verujem da su mnogi u EU prvi put čuli da Srbija nije deo EU, ali mogu obratiti pažnju i na to zbog čega nas Orban i njegov plahoviti Fides favorizuju i koje to vrednosti Srbija deli, a koje ne sa premijerom severnog nam suseda. U tim razlikama će videti da li nas vredi primiti ili nas staviti na led, na kome je dobro i udobro isključivo onima koji su u opštoj besparici, ratovima, sankcijama i našoj tranziciji uspeli sebi da kupe debelo i skupo krzno i ne žele da ga podele sa većinom svog naroda, pardon, građana – zaključuje naš sagovornik.

Aleksandar Ivković, istraživač portala EWP, kaže za Danas da čitaoci kojima je namenjen ovaj oglas nemaju previše čvrst stav prema zemljama Zapadnog Balkana, tako da bi možda i bili otvoreni ka ulasku Srbije uz neku značajniju dozu ubeđivanja. Recimo, Orban bi mogao da kaže – „Srbija se takođe protivi jačanju nadnacionalne EU, oni su nam ideološki saveznici, biće nas više i slično.“ Ova tačka je, zaključuje Ivković, namenjena čitaocima iz Srbije i regiona, gde se Orban trudi da ojača političku poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari