Orlić: Dijalog je put do rešenja 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Kopredsedavajući delegacije Srbije pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i prodruživanja Evropske unije – Srbija Vladimir Orlić rekao je da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen čim se ukinu takse na robu iz Srbije, uz napomenu da bi on trebalo da bude način za pronalaženje komromisnog rešenja.

Orlić je na sastanku u Skupštini Srbije rekao da je problem što se iz Prištine čuju glasovi o preispitivanju već postignutih sporazuma, što dovodi u pitanje i u ulogu EU.

Srbija smatra EU kredibilnim medijatorom u dijalogu i zato je pozivamo na proaktivniji pristup, kazao je Orlić.

Orlić je govorio o značaju međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, zahvaljujući kolegama iz Brisela što su prepoznali Skupštinu Srbiju kao mesto za rešavanje političkih razlika.

Nadam se de će to shvatiti i predstavnici pojedinih političkih stranaka koji odbijaju učešće u tom dijalogu, rekao je Orlić i istakao da se radi o manje od polovine poslanika u parlamentu. Orlić je ukazao da postoje različite liste koje se na svetskom nivou bave pitanjima slobode medija i rangiranja zemlja, a Srbija zauzima bolju poziciju nego 2012. godine na listi „Vorld pres“.

Na rang listi londonskog Ekonomista, rekao je on, Srbija se nalazi u istoj kao i SAD, dok je na listama Kejto i Frejzer instituta i indeksa ljudskih sloboda na rekordnom visokom nivou.

Kada je reč o listi NUNS, rekao je Orlić, manje je fizičkih napada na novinare nego 2011. i 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari