Osmani počinje konsultacije o datumu vanrednih parlamentarnih izbora 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani sastaće se danas sa liderima političkih partija kako bi razgovarali o datumu vanrednih parlamentarnih izbora.

Savetnik predsednice Bekim Kupina za prištinske medije je rekao da će prvi sastanak predsednica imati sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem u 13 sati.

U 14 sati predsednica će održati sastanak sa liderom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom.

Osmani će se u 15 sati sastati sa vršiocem dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova Enverom Hodžajem, dok će sa liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramušom Haradinajem sastanak biti u 16 sati.

Ustavni sud Kosova sinoć je objavio odluku kojom je ocenio da je glas poslanika Etema Arifija tokom glasanja za vladu premijera Avdulaha Hotija, 3. juna ove godine, nevažeći i naložio proglašavanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

CIK: Spremni smo za vanredne izbore

Centralna izborna komisija (CIK) spremna je da održi vanredne izbore, izjavila je danas predsednica CIK Valjdete Daka, uz napomenu da imaju ustavnu obavezu da organizuju izbore i da će ih organizovati kad god budu raspisani, uprkos pandemiji.

„Da, uvek smo spremni, zapravo već znamo da je sledeća godina izborna i započeli smo sve pripreme, na šta nas Ustav obavezuje. Mi smo već navikli na vanredne izbore, svi parlamentarni izbori su prevremeni i naravno, ako budu raspisani, imaćemo obavezu da ih organizujemo”, rekla je Daka, prenosi RTK2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari