Osmani suspendovala sekretara Predsedništva Kosova 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vršilac dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani suspendovala je sekretara kancelarije predsednika Dritona Gašija zbog sumnje da je uključen u nezakonito otvaranje sefa predsednika.

„Zbog sumnje da je ozbiljno prekršio radne dužnosti, suspenduje se sekretar kabineta predsednika Driton Gaši,“ navodi se u prvoj tački odluke, u koju je imao uvid portal koha.net.

Gaši je odbio bilo kakvu odgovornost u vezi sa slučajem pokušaja nezakonitog otvaranja sefa predsednika, samo dan nakon što je bivši predsednik Hašim Tači podneo ostavku zbog podizanja haške optužnice protiv njega.

Mediji pišu da su sekretar Predsedništva Kosova Driton Gaši, koji je ranije bio direktor Kosovske obaveštajne agencije (KOA) i zvaničnik koga je on predstavio kao inspektora KOA, pokušali da iz sefa uzmu poverljiva dokumenta.

On je navodno 6. novembra obavestio savetnike v.d. predsednice Kosova Vjose Osmani da će Euleks obaviti zvanični pretres u kabinetu bivšeg kosovskog predsednika Tačija.

Osmani je odmah kontaktirala Euleks, koji je negirao navode o pretresu.

Saradnici predsednice su odmah otišli u kancelariju predsednika, gde je sekretar Gaši zajedno sa drugom osobom otvorio sef u kojem se čuvaju izveštaji KOA i drugi poverljivi dokumenti.

Taj sef se ne može otvoriti bez prethodne dozvole predsednika Kosova, u ovom slučaju v.d. predsednice.

Nekoliko minuta kasnije u kancelariju je stigla Osmani i zatražila objašnjenje Gašija za to.

Prema saznanjima medija, u njenom prisustvu i u prisustvu sekretara Gašija i inspektora KOA na kratko je otvoren sef.

Osmani je odmah pozvala direktora KOA, Krešnika Gašija i oni su imali vrlo žučnu raspravu, pišu mediji.

Sekretar Predsedništva Kosova Driton Gaši ranije je bio direktor KOA, a njega je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio posle nezakonite deportacije šest državljana Turske.

Zbog pokušaja nezakonitog otvaranja sefa u kabinetu predsednika Kosova predmijer Kosova Avdulah Hoti je juče, u dogovoru sa predsednicom Osmani, smenio direktora KOA Krešnika Gašija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari