Osmani ukinula četiri Tačijeva ukaza o imenovanju generalnih konzula 1Vjosa Osmani Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vršilac dužnosti predsednika Kosova, Vjosa Osmani ukinula je danas četiri ukaza bivšeg predsednika Hašima Tačija o imenovanju generalnih konzula Kosova u Pragu, Ljubljani, Skoplju i Tirani.

U obrazloženju odluke kojom su ukinuti ukazi o imenovanju konzula u glavnim gradovima Češke, Slovenije i Severne Makedonije se navodi da se generalni konzulati, po pravilu, ne otvaraju u istom gradu u kome se nalazi ambasada.

„Pored toga, na osnovu informacija koje su nam dostavljene za te generalne konzule, nije bilo akta o prihvatanju od zemlje domaćina. U međuvremenu, u vezi sa slučajem konzula u Tirani, v.d. predsednika Osmani je odlučila da ukine ukaz o imenovanju generalnog konzula, u skladu sa predlogom Ministarstva spoljnih poslova, koji prethodni predsednik nije uzeo u obzir“, saopšteno je iz njenog kabineta.

Dnevnik Koha ditore je prethodnih dana izveštavao o nepoštovanju procedura prilikom izbora jednog broja ambasadora i generalnih konzula, navodeći kao najnoviji primer imenovanje sina poslanika Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Hadžija Šalje, Fljakrona, na mesto generalnog konzula u Pragu.

Izbor Šalje je u medijima povezan sa glasom koji je njegov otac kao poslanik dao izboru nove Vlade Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem, a na zahtev predsednika Tačija i lidera ABK Ramuša Haradinaja, što je Šalja javno objavio na sednici kada je izabrana nova Vlada.

Premijer Kosova izjavio je ranije danas kako je za imenovanje Šalje saznao iz medija kao i da nije konsultovan u tom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari