Osmani: Vlada Kosova nema mandat za dijalog sa Beogradom 1Vjosa Osmani Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Skupštine Kosova, Vjosa Osmani izjavila je da Vlada Kosova nema mandat parlamenta za dijalog sa Beogradom i poručila da kosovska strana nikako ne bi smela da prihvati tendenciju Srbije da Gazivode i Trepča postanu deo pregovora, u slučaju da se u Vašingtonu bude razgovaralo o ekonomskim temama.

Osmani je, u razgovoru sa predstavnicima albanske dijaspore u SAD, istakla da je uspeh Prištine u dijalogu moguć samo ako se otklone četiri nedostatka – nedostatak legitimiteta, nedostatak platforme, nedostatak transparentnosti i nedostatak mandata Skupštine Kosova.

“Jedinstvo koje nam je potrebno nije da se ujedinimo oko netransparentnih i nelegitimnih agendi sadašnjih predstavnika Kosova. Potrebno nam je upravo suprotno, jedinstvo u suprotstavljanju takvim planovima, baš kao što smo se usprotivili opasnom programu promene granica i bosnizacije Kosova”, navela je Osmani na Fejsbuku.

“S druge strane, moramo insistirati na naknadama za veliku ekonomsku štetu koju je Srbija nanela Kosovu tokom devedesetih, kao i na potpunom uklanjanju necarinskih barijera koje je Srbija uvela na robu sa Kosova”, poručila je Osmani.

Kako je navela, primena sporazuma kao ključnog pitanja, moguća je samo ako ga postigne legitimna vlada koja ima poverenje građana.

Ako se uradi drugačije, dodala je, rezultat će biti sporazum koji se ne može sprovesti i ekstremna polarizacija koja nije u interesu Kosova, prenosi portal Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari