Osmani sa O'Brajenom o članstvu Kosova u Savetu Evrope i primeni Ohridskog sporazuma 1foto EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Kosovska predsednica Vjosa Osmani razgovarala je danas telefonom sa visokim zvaničnikom američkog Stejt departmenta Džejmsom O’Brajenom (James O’Brien) o odnosima sa SAD, članstvu Kosova u Savetu Evrope i primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

Osmani je na Iksu napisala da je imala „produktivan razgovor“ sa O’Brajenom, pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, o koracima Kosova ka članstvu u Savetu Evrope i „punoj i brzoj primeni Briselskog sporazuma“, o kojem su lideri sve strane postigli saglasnost 27. februara 2023. u Briselu i 18. marta 2023. u Ohridu.

„Naglasila sam važnost zajedničkog rada sa našim saveznicima iz SAD u odbrani naše slobode, nezavisnosti i demokratije. Razgovarali smo i o koracima Kosova za članstvo u Savetu Evrope i punoj i brzoj primeni Briselskog sporazuma“, navela je Osmani.

Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) usvojio je 27. marta nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, o kojem će se to telo izjašnjavati na plenarnoj sednici 16. aprila.

Ako PSSE usvoji nacrt Mišljenja, za šta je neophodna dvotrećinska većina, konačnu odluku o članstvu Kosova doneće Komitet ministara Savet Evrope sredinom maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari