Osmani: Formiranje ZSO posle prijema Kosova u Savet Evrope 1foto EPA-EFE/Olivier Matthys

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da se Kosovo obavezalo da formira Zajednicu srpskih opština u Skupštini ratifikujući sporazum iz 2013. godine, ali i Osnovnim sporazumom iz februara 2023. godine, prenosi Kosovo online pisanje Gazete ekspres.

Osmani je to rekla komentarišući pismo koje je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufca poslala izvestiocu za Kosovo u Savetu Evrope Dori Bakjoani, a u kojem su se obavezali za sprovođenje sporazuma koji podrazumeva formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„To nije obaveza iz marta 2024. godine, već osnovnog sporazuma iz 2023. godine koji je prihvatila kosovska delegacija“, izjavila je Osmani dodajući da se formiranje ZSO ne traži od Kosova pre prijema u Savet Evrope.

„Moj zahtev je bio da se u pismu uključi deo koji ističe da se svaka obaveza Republike Kosovo sprovodi u skladu sa ustavnim zakonom, zakonima Republike Kosovo, Ustavom i presudama Ustavnog suda. To je naš okvir, nikada nećemo izaći iz njega“, rekla je Osmani posle konferencije koju su organizovali Univerzitet u Prištini i Univerzitet Arkanzas, povodom 25. godišnjice intervencije Natoa na Kosovu.

Dodala je da očekuje da danas Komitet za politička pitanja i demokratiju Saveta Evrope prihvati izveštaj Dore Bakojani, kao i da će Generalna skupština onda preporučiti članstvo.

U Srbiji podsećaju da Kosovo nije ispunilo uslove za članstvo, sem jednog.

Bivša potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Nataša Vučković izjavila je u Novom danu na televiziji N1 da bi „mišljenje i odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope bio jedan korak napred za članstvo Kosova u SE“.

Prema njenim rečima, važno je da se vidi, dodaje, na koji način će danas teći rasprava u samom komitetu.

„Znamo da je izvestiteljka Dora Bakojani negde nagovestila da je činjenica da je Kosovo ispunilo odluku koja se tiče manastira Dečani, veliki deo svojih obaveza izvršilo, što mi smatramo netačnim, jer još dve važne obaveze nisu regulisane – ZSO i regulisanje pitanja vlasništva u opštinama sa srpskom većinom“, kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari