Vjosa osmanifoto EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar je danas izjavila u Prištini da je sigurna sam da će Kosovo i Sbija tokom dijaloga naći zajednički put za dobrobit svojih naroda.

Na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednicom Kosova Vjosom Osmani Nataša Pirc Musar je rekla da je bila „šokirana“ kada je od predsednice Kosova čula da Kosovo nema pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

„To je nepravedno, mi ćemo ih dalje podržavati. Ako imate ekonomski ;jaku državu, imaćete i jaku državu za socijalno blagostanje. Danas smo sedmi partner (po značaju) koji investira na Kosovu i zadovoljna sam što Slovenija ulaže u vašu zemlju“ – rekla je slovenačka predsednica.

„Volela bih da Kosovo uđe u Savet Evrope, a sledeći korak je EU. Volela bih da doživim da Kosovo bude u svim međunarodnim organizacijama“ – rekla je ona.

Osmani je rekla da je Slovenija pomagala Kosovo od proglašenja nezavisnosti i da su njihovi odnosi „čvrsti“, a datiraju iz 1090-ih godina.

„Slovenija je podržavala Kosovo i posle 1999. godine uz prisustvo trupa KFOR-a, koje su obezbedile veliku stabilnost i sigurnost u našem regionu. Priznala je nezavisnost i od tada smo uspeli da razvijemo odnoseu prvredi, zdravstvu i drugim oblastima“ – rekla je Osmani.

Predsednica Kosova je rekla da „nameravamo da uđemo u NATO“ i da su sutrašnje glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a zatim i glasanje u Komitetu ministara SE „glasanja za ljudska prava koja će osnažiti građane Kosova bez obzira na veroispovest“.

Dodala je da je put Kosova jasan: „Cilj nam je članstvo u EU, NATO i svim međunarodnim organizacijama u kojima delimo zajedničke vrednosti. Građani Kosova su podjednako Evropljani i doprinose ovom putu“ – rekla je Osmani.

Predsdnica Slovenije i drugi gostri su u Prištini radi učešća na danas početom dvodnevnom zasedanju Foruma za žene, mir i bezbednost, koje je priredila Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari