Osnovana "Unija Most" koja je najavila izlazak na izbore 1Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Predstavnici srpske dijaspore, nacionalnih manjina i građana osnovali su danas u Beogradu Uniju Most, politički savez, koji je najavio učešće na predstojećim parlamentarnim izborima.

Predsednik Vlaške stranke Most Slobodan Perić, koja je poslužila i kao okosnica stvaranja Unije, naveo je da su on i ostali osnivači uvideli da stvari u Srbiji nisu dobre i da ih je to navelo da sarađuju.

„Veliki je broj mladih koji odlazi, odnos prema poljoprivredi je loš, a ništa bolji nije ni odnos prema našim ljudima koji su već u inostranstvu. Zato smo odlučili da udružimo snage, i stvorimo uslove da dijaspora ulaže u Srbiju, ali uz mogućnost da u svojoj zemlji zarađuje koliko i na zapadu“, rekao je Perić.

Privrednik iz Francuske Zoran Milinković naveo je da se dijaspora u Srbiji „nigde ne pominje“ i ocenio da je glasanje na izborima veliki problem.

„Dve trećine Srba koji žive van Srbije se ne vode nigde, oni su građani na privremenom radu u inostranstvu, a ne vode se ni u zemljama u kojima žive. Ne postoji sila koja bi mogla da povrati učešće dijaspore u političkom životu Srbije, a oni koji bi i glasali pred svake izbore moraju da se ponovo upisuju u birački spisak“, objasnio je Perić.

Potpredsednik Evropskog kongresa Ukrajinaca Miroslav Hočak naglasio je da su zakoni o nacionalnim manjinama u Srbiji dobri, ali da se oni bave isključivo kulturom, obrazovanjem i informisanjem na jezicima nacionalnih manjina i očuvanjem njihovog identiteta.

U Srbiji danas imamo velike i male nacionalne manjine, i velike bez problema ulaze u parlament.

Zato mislim da je za ostale manjine rešenje upravo da se ujedine.

Važno je izaći iz te ‘ljuske’ obrazovanja i kulture i ući u politiku, iako se manjinama uglavnom poručuje da se drže igranja i pevanja, ali da ne ulaze u veliki biznis i politiku, rekao je Hočak.

Predstavnik udruženja Slobodna Srpska Velisav Vuković ocenio je da se „srpski jezik sa ijekvicom ponižava u Srbiji“.

„Tokom dugogodišnjeg bivstvovanja u Srbiji, a pre nego što postanete njen državljanin, tačno ocenite da ste vi jedna velika nacionalna manjina u samoj Srbiji, bez obzira što ste Srbin“, rekao je Vuković.

„Po pitanju dijaspore, verovatno smo najveća dijaspora u Srbiji, i stub smo ove zemlje. Međutim, zbog odnosa prema srpskom jeziku sa ijekavicom zaključujemo da svi u Srbiji imaju prava osim srpske nacionalne manjine“, zaključio je Vuković.

Osnovni ciljevi Unije Most su, kako je najavljeno, očuvanje identiteta Srbije kroz jedinstvo različitosti, poštovanje ljudskih prava u skladu sa međunarodnim konvencijama, poštovanje prava nacionalnih manjina, poštovanje prava i uvažavanje Srba i ostalih građana Srbije koji žive u rasejanju, kao i njihovo aktivnije učestvovanje u društvenom, privrednom i političkom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari